Mięso ekologiczne
Witam serdecznie, tłuszcze optymalne do obróbki termicznej, o najwyższej temperaturze dymienia to olej rzepakowy, kokosowy oraz tłuszcz zwierzęcy (smalec). Im niższa temperatura dymienia, tym tłuszcze łatwiej ulegają utlenianiu w wyniku czego powstają tłuszcze trans. Do takich tłuszczów należą o.słonecznikowy i oliwa, dlatego nie należy ich stosować do smażenia.Oliwę z oliwek stosujemy "na zimno", np. do polania sałatki.
Sok grejpfrutowy wchodzi w interakcje z lekami, osłabia bądź wzmacnia ich działanie. Dlatego do popicia tabletek najlepiej stosować wodę.
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka Stachura-Kapusta
Klinika Dobrego Dietetyka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy wyrośnięta rzeżucha ma również zdrowotne właściwości? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Substancje toksyczne w słodyczach – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Przepis na dietetyczne sałatki i potrawy z kaszą i kurczakiem – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy podgrzewanie tłuszczy nienasyconych w mikrofali (poniżej 100 stopni C) może powodować przekształcenie ich w tłuszcze trans? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Czy spożycie grejpfruta pół godziny po zażyciu tabletki antykoncepcyjnej zmniejszy jej działanie? – odpowiada Lek. Magdalena Pikul