Leczenie otyłości brzusznej
Na wystąpienie otyłości brzusznej bardziej narażeni są mężczyźni niż kobiety. U kobiet udział w jej powstaniu mają m.in. zaburzenia równowagi hormonalnej czy menopauza. O tym, jak wygląda leczenie otyłości brzusznej, wypowiada się prof. Wojciech Drygas.
Dzień dobry, Zaproponowane przez Pana rozwiązanie jest dobrym pomysłem - mrożenie jedzenia pozwala na zachowanie prawie całej wartości odżywczej w porównaniu do świeżego jedzenia bezpośrednio po przygotowaniu (zawartość białek, tłuszczy i węglowodów oraz soli mineralnych nie zmienia się prawie wcale, pewien spadek notujemy w zakresie witamin i składników bioaktywnych). Niemniej jednak proszę pamiętać, że dieta powinna być odpowiednio urozmaicona oraz powinna również zawierać odpowiednią ilość owoców i warzyw w formie świeżej - jeżeli tylko będą stanowiły one dodatek do przygotowanych wcześniej dań nie widzę przeszkód w stosowaniu takiego modelu żywienia (uwaga - rozmrażać bez poddania jedzenia obróbce termicznej przed zjedzeniem możemy tylko potrawy ugotowane bezpośrednio przed mrożeniem). Życzę skutecznej diety i wytrwałości!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zamrażanie posiłków dla niemowlaka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy podgrzewanie tłuszczy nienasyconych w mikrofali (poniżej 100 stopni C) może powodować przekształcenie ich w tłuszcze trans? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Obróbka termiczna a indeks glikemiczny – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy korzystniej jest zjeść mniej, ale bogato? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Spożywanie rozmrożonej fasolki szparagowej – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czym jest oszukany posiłek w diecie? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła