Dzień dobry,
W diecie przy insulinooporności i PCOS szczególną uwagę należy zwrócić na węglowodany. Nie należy ich wykluczać, ale ograniczać. Powinny to być węglowodany o niskim ładunku glikemicznym, produkty pełnoziarniste, nieprzetworzone. Proszę unikać białej mąki, jasnego pieczywa, ryżu, makaronów. Najlepsze pieczywo to pumpernikiel, makarony gryczane, żytnie, odpowiednie będą też kasze, choć np. jaglana sporadycznie i w niedużej ilości. Produkty węglowodanowe powinno spożywać się w towarzystwie białka i tłuszczu, czyli np. kasza z mięsem pieczonym i surówką z dodatkiem oliwy z oliwek. Warzywa i owoce najlepiej zjadać surowe, należy unikać dosładzania kawy i herbaty, słodkich napojów gazowanych, soków owocowych oraz słodyczy. Ważny jest także sposób obróbki żywności, która powinna być przygotowywana "aldente". Proszę także starać się jeść regularnie. To dość ogólne zalecenia, ale zawsze powinny one zostać dobrane do konkretnego przypadku po konsultacji dietetycznej.
Pozdrawiam,
Joanna Penza
http://madame.fit/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty