Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Lek. Paweł Szadkowski
77 poziom zaufania

Nie podała Pani swojego wzrostu, więc nie wiem, czy rzeczywiście ma Pani niedowagę. Proszę obliczyć sobie BMI. Na podłożu chorób psychicznych może dochodzić do utraty wagi, ale nie podała Pani, czy ma jakiekolwiek objawy, np. zaburzenia lękowe. Przyczyną niedowagi może być nieprawidłowa dieta, zaburzenia wchłaniania substancji pokarmowych, choroba pasożytnicza, choroba układowa i wiele innych. Bez dokładnego wywiadu i badania nie da się jednoznacznie określić przyczyny utraty wagi.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty