Właściwości kwasów omega-3
Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.
Witam,
z reguły nie powinien róznić się niczym ponieważ można używać i takiej i takiej nazwy , oleje są w postaci płynnej ,tłuszcze są czasem w postaci utwardzonej chemicznie np margaryna.
Jeśli chodzi o tłuszcze roslinne mogą być one modyfikowane chemicznie szczegołnie w przypadku mieszanek z tłuszczami zwierzęcymi np margaryn smarowania czy też jeszcze twardszych margaryn do pieczenia.
Pozdrawiam,
Ania Zientalska
Szanowna Pani,
Zazwyczaj tłuszcz roślinny wymieniony na etykiecie przez producenta oznacza tłuszcz roślinny utwardzony, będący produktem o udowodnionym działaniu aterogennym i rakotwórczym. Oznaczenie olej roślinny oznacza dodatek naturalnego oleju roślinnego lub jego mieszanek. Najkorzystniej wybierać produkty, które zawierają dokładnie opisane oleje roślinne np. olej słonecznikowy, olej rzepakowy itd, ponieważ jest to dodatek zwykle wyższej jakości niż mieszanki olejów roślinnych.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia,
Dietetyk,
Ewa Myszka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Tłuszcz roślinny na etykietach produktów spożywczych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Tłuszcze utwardzone w produktach spożywczych – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czy olej palmowy jest szkodliwy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy olej lniany jest wskazany w diecie przy podwyższonym poziomie trójglicerydów? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Jak należy smażyć filety z kurczaka? – odpowiada mgr Agnieszka Stachura - Kapusta
- Czym zastąpić masło? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń