Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Witam,
do produktów węglowodanowych zaliczamy przede wszystkim:
kasze, makarony, pieczywo, ziemniaki, warzywa, owoce, płatki zbożowe, ryż. Natomiast źródłem białka w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego tj. mięso, ryby, produkty nabiałowe, oraz suche nasiona roślin strączkowych.
Serdecznie pozdrawiam,
mgr Alicja Golonka
http://www.dietetyk-proporcja.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przyrost masy ciała a posiłki bogate w białka i tłuszcze oraz węglowodany – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Jak dostarczyć organizmowi białko na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Przekroczenie normy dla poziomu białka a możliwe skutki – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Jaka dieta przy nadkwasocie i refluksie przełykowo-żołądkowym? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Jakie produkty spożywcze zawierają dużo żelaza i węglowodanów? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Co należy jeść przy kamicy fosforanowej? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie pokarmy powinny jeść osoby cierpiące na kamicę szczawianowo-wapniową? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy określone produkty w diecie (albo ich brak) mogą się przyczynić do uniknięcia zachorowania na kamicę nerkową? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Dieta przy refluksie i zespole jelita drażliwego – odpowiada Mgr Alicja Golonka