Grejpfrut na odporność
Szanowna Pani,
bez względu na rodzaj diety każdy powinien włączać do swojej diety ok. 0,8 g/kg masy ciała białka.
Jeżeli chodzi o jego źródła w diecie wegańskiej to są głównie nasiona warzyw strączkowych i orzechy.
Natomiast najlepszym źródłem wapnia w diecie wegan są: zielone warzywa liściaste, nasiona, orzechy i strączki. Dodatkowo warto się wspomagać takimi produkatami jak wzbogacane w wapń mleka roślinne (jego zawartość nie powinna być niższa niż 120mg/100ml, należy pamiętać o każdorazowym wstrząśnięciu opakowaniem), czy tofu produkowane z użyciem siarczanu wapnia.
Aby podnieść wchłanialność wapnia należy przede wszystkim uprawiać regularny wysiłek fizyczny, unikać sodu w diecie, suplementować witaminę D i witaminę K2, jeść dużo warzyw i owoców - potas zmniejsza wydalanie wapnia, suplementować witaminę B12 (zarówno weganie jak i wegetarianie).
Jajka nie zawierają w swoim składzie sensownych poziomów wapnia (chyba że skorupka).
Natomiast zdania na temat mleka zwierzęcego są podzielone. Badania wskazują, że weganie, którzy dokładnie komponują swoją dietę nie mają problemów niedoborami wapnia.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Nie wiem jaka jest Pani aktywność i tryb życia ale ilość białka niezbędna dla dorosłego człowieka to 0,8-1,2g/kg masy ciała. W przypadku problemów z masą kostną i zmianami krzywiczymi rezygnacja z nabiału nie jest najlepszym pomysłem. Mimo suplementacji wapnia i witaminy D3 trzeba dostarczać te produkty z dietą. Może Pani oczywiście stosować fortyfikowane produkty roślinne (np. mleka roślinne), suszone figi, brokuły, mak, sezam niełuskany ale przyswajalność wapnia z tych produktów ze względu na dużą ilość błonnika nie jest najlepsza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zaspokojenie dziennej dawki witamin z grupy B w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Suplementy diety wspomagające pracę mózgu – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaki sposób odżywiania jest najlepszy? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy chłopak w wieku 17 lat jeszcze urośnie? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Ilość spożywanych bakalii przy diecie – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Ile wynosi zapotrzebowanie na węglowodany przy zwykłej zdrowej diecie? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Czy woda zawarta w pożywieniu wlicza się do dziennego zapotrzebowania? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Dieta a wysoki poziom białka w moczu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
artykuły
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Jedzenie, które uchroni cię przed osteoporozą
Recepta na jedzenie Szklanka mleka i zdrowe kości
W tych miejscach ludzie dożywają późnej starości
Sekret długowieczności Na mapie świata istnieje pi