Ryzyko związane z gastroskopią
Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.
Prawdopodobnie ten biały nalot to wykrystalizowany na powierzchni czekolady tłuszcz - często obserwowany podczas przechowywania czekolady lub gdy ulegnie rozpuszczeniu i ponownemu zestaleniu. Choć spożywanie pokarmów po upływie terminu przydatności do spożycia nie jest zalecane - nie sądzę, aby spożycie tej czekolady mogło się negatywnie odbić na Pani zdrowiu.
Witam Panią,
Zapewne biały nalot, który Pani zaobserwowała to tłuszcz. Należy zawsze zwracać uwagę na termin ważności jednak przy czekoladzie nie sądzę aby odbiło się to na Pani zdrowiu, Gorzej by było jakby zjadła Pani przeterminowany majonez czy np. nabiał. w tym wypadu rozwija się więcej niebezpiecznych bakterii.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy spożycie przeterminowanych czekoladek ma wpływ na żołądek? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wpływ białej czekolady na trądzik – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy biała czekolada jest zdrowa? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Przechowywanie produktów spożywczych w zamrażarce – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Bóle żeber po zjedzeniu czekolady – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Laparoskopowe usunięcie pęcherzyka żółciowego a spożywanie czekolady – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jakie węglowodany zawiera gorzka czekolada? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy czekolada zmniejsza wchłanianie witamin i magnezu? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dyskomfort w brzuchu po zjedzeniu czekolady lub ciastka – odpowiada Mgr Justyna Luty
artykuły
Data ważności produktów nie oznacza, że nie możemy ich jeść. Niektóre produkty zachowują świeżość długo po jej upływie
"Najlepiej spożyć przed" lub "Najlepiej spożyć do"
10 rzeczy, które musisz natychmiast wyrzucić z kuchni
Podobno w kuchni spędzamy najwięcej czasu, dlatego
Według najnowszych badań czekolada poprawia funkcje poznawcze
Dla większości osób czekolada jest tylko słodką pr