Redakcja abcZdrowie

Redakcja abcZdrowie

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, dla których zdrowy tryb życia jest pasją. Dzielimy się z Wami naszą wiedzą i podpowiadamy, jak na co dzień cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem.

35123 odpowiedzi

58923 podziękowania

od użytkowników

Odpowiedzi eksperta (35123)

Czy to prawda, że cukrzyca może być przyczyną zawału serca?

Witam,od trzech lat choruję na cukrzycę. Mam dobre wyniki badań, ale zastanawiam się, czy nie jestem zagrożony zawałem serca. Czy osoby cierpiące, jak ja, na cukrzycę częściej zapadają na zawał serca?
Redakcja abcZdrowie
U chorych na cukrzycę często występuje choroba wieńcowa. Jej przyczyną jest zwężenie tętnic wieńcowych, odpowiedzialnych za ukrwienie serca. Objawami tej choroby są palące, piekące bóle za mostkiem po wysiłku fizycznym. Niestety, często chorzy nie odczuwają żadnych dolegliwości. Choroba wieńcowa może doprowadzić do zawału serca.

Czy dieta jest naprawdę taka ważna?

Jestem łakomy i, choć wiem czym to grozi, nie mogę oprzeć się słodyczom. W moim rodzinnym domu jadło się tłusto – schabowe, golonka były na porządku dziennym, bo, wiadomo, jak chłop się dobrze nie naje, to nie nada się ani... Jestem łakomy i, choć wiem czym to grozi, nie mogę oprzeć się słodyczom. W moim rodzinnym domu jadło się tłusto – schabowe, golonka były na porządku dziennym, bo, wiadomo, jak chłop się dobrze nie naje, to nie nada się ani do roboty, ani do baby. Jak przyjechałem do Wrocławia, to żywiłem się fast foodami. Od czasu, gdy wykryto u mnie cukrzycę typu 1, nie mogę jeść pizzy, hamburgerów, pić coli. Żyję na warzywach, ciemnym pieczywie, rybach. Co to za życie? Jak patrzę na ludzi pożerających pizzę, ciasta, to przez usta nie mogą mi przejść te moje zielska. Nie jestem i nigdy nie byłem grubasem. Czy muszę tak się katować? Czy dieta jest naprawdę taka ważna?
Redakcja abcZdrowie
Osoby chore na ten typ cukrzycy nie są otyłe. Najczęściej mają prawidłową wagę ciała, a nawet niedowagę. Dlatego dieta nie ma na celu redukcji masy ciała, ale jest nieodzownym elementem leczenia choroby. Powinna być indywidualnie dobierana do potrzeb pacjenta. Trzeba...

Osoby chore na ten typ cukrzycy nie są otyłe. Najczęściej mają prawidłową wagę ciała, a nawet niedowagę. Dlatego dieta nie ma na celu redukcji masy ciała, ale jest nieodzownym elementem leczenia choroby. Powinna być indywidualnie dobierana do potrzeb pacjenta. Trzeba więc uwzględnić w niej wiek, płeć, stan fizjologiczny i aktywność fizyczną. Jednak przede wszystkim należy pamiętać o najistotniejszej sprawie, czyli o dopasowaniu diety do czasu podawania insuliny oraz właściwych jej dawek. Posiłki muszą być spożywane regularnie, co zapobiega zbyt dużym wahaniom cukru we krwi.

Podstawowe zasady diety w cukrzycy typu 1:

Regularne spożywanie posiłków.

W dwóch – trzech głównych posiłkach muszą się znaleźć produkty dostarczające białko pochodzenia zwierzęcego – mleko,  przetwory mleczne, chude mięso i wędliny, jaja, ryby.

Wybieraj mięsa o małej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Pozwoli to zapobiec miażdżycy, na którą cukrzycy są narażeni w znacznie większym stopniu niż osoby zdrowe. Co najmniej dwa razy w tygodniu zastąp obiady mięsne rybnymi. Najlepiej, żeby to były ryby morskie.

Pamiętaj o węglowodanach złożonych, które pomagają w regulacji poziomu glukozy i dostarczają powyżej 50% energii diety (białka 15 – 20%, tłuszcz mniej niż 30%). Znajdują się one w: kaszach, płatkach, makaronach, pełnoziarnistym pieczywie, warzywach strączkowych, ziemniakach.

W twojej diecie muszą się znaleźć produkty zbożowe, warzywa, owoce – źródło błonnika pokarmowego. Należy wystrzegać się jedzenia zbyt dużych ilości winogron, mango, bananów, które zawierają sporo cukrów prostych. Nie jedz owoców konserwowanych oraz suszonych, ponieważ dostarczają dużej ilości cukrów.

Zrezygnuj ze słodyczy i słodkich napojów, bo powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. W przypadku cukrzycy wyrównanej można jeść niewielkie ilości słodyczy wraz z produktami spożywczymi, bo wtedy nie mają tak dużego wpływu na glikemię poposiłkową.

Ogranicz spożycie soli i produktów z dużą jej zawartością, na przykład wszelkiego typu fast foodów, konserw, przetworów wędzonych, zrezygnuj z alkoholu

Jak widzisz masz duże możliwości urozmaicenia swojej diety. Jednak, jeśli masz z nią problemy, poproś o pomoc lekarza lub dietetyka.

Jak często powinien jeść cukrzyk?

Niedawno dowiedziałam się, że moja córka jest cukrzyczką. Marysia jest z natury dość skryta. Długo ukrywała fakt, że jej małżeństwo się sypie. Dopiero, gdy mąż rozwiódł się z nią i została bez dachu nad głową, musiała powiedzieć nam o wszystkim.... Niedawno dowiedziałam się, że moja córka jest cukrzyczką. Marysia jest z natury dość skryta. Długo ukrywała fakt, że jej małżeństwo się sypie. Dopiero, gdy mąż rozwiódł się z nią i została bez dachu nad głową, musiała powiedzieć nam o wszystkim. Wtedy też przyznała się do tego, że ma cukrzycę typu 1. Jakiś czas temu w telewizji oglądałam program poświęcony cukrzycy i stąd wiem, że cukrzycy muszą często jeść. Wydaje mi się, że córka je za rzadko. Chciałabym dopilnować pór jedzenia przez nią posiłków. Tylko, że nie wiem, jak często powinna jeść. Bardzo proszę o informację na ten temat.
Redakcja abcZdrowie
Ilość jedzonych posiłków zależy od liczby wstrzyknięć insuliny i od czasu jej działania. Zazwyczaj zaleca się spożywanie 5-7 posiłków w ciągu dnia: pierwsze śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, pierwsza kolacja, a czasem druga kolacja i dodatkowy posiłek przed snem. Godziny...

Ilość jedzonych posiłków zależy od liczby wstrzyknięć insuliny i od czasu jej działania.

Zazwyczaj zaleca się spożywanie 5-7 posiłków w ciągu dnia: pierwsze śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, pierwsza kolacja, a czasem druga kolacja i dodatkowy posiłek przed snem. Godziny posiłków muszą być stałe, dostosowane do czasu podawania insuliny.

Posiłek należy zjeść:

- przy stosowaniu insuliny szybko działającej najpóźniej do 30 minut od zastrzyku,

- przy stosowaniu insuliny o pośrednio wydłużonym czasie najpóźniej do 40 minut od zastrzyku,

- przy stosowaniu insuliny o długim czasie działania najpóźniej do 1 godziny od zastrzyku.

W przypadku mieszanek insulin o różnym okresie działania, czas spożycia posiłku należy ustalić z lekarzem.

Patronaty