Redakcja abcZdrowie

Redakcja abcZdrowie

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, dla których zdrowy tryb życia jest pasją. Dzielimy się z Wami naszą wiedzą i podpowiadamy, jak na co dzień cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem.

35617 odpowiedzi

59167 podziękowań

od użytkowników

Odpowiedzi eksperta (35617)

Co to jest "stopa cukrzycowa"?

Choruję na cukrzycę już dwunasty rok. Niedawno przeczytałem w gazecie o cukrzyku, któremu lekarze chcieli obciąć stopę. Co to jest "stopa cukrzycowa"? Czy jestem na nią narażony? Jak jej zapobiec?
Redakcja abcZdrowie
„Stopa cukrzycowa” pojawia się w wyniku uszkodzenia naczyń i nerwów, które powodują, że nie czujemy ucisku, tarcia, gorąca, które powodują rany i owrzodzenia na stopie. Przez zwężone naczynia nie dopływa krew, odporność jest osłabiona, więc te rany łatwo się...

„Stopa cukrzycowa” pojawia się w wyniku uszkodzenia naczyń i nerwów, które powodują, że nie czujemy ucisku, tarcia, gorąca, które powodują rany i owrzodzenia na stopie. Przez zwężone naczynia nie dopływa krew, odporność jest osłabiona, więc te rany łatwo się zakażają, a to prowadzi do martwicy i zgorzeli. „Stopa cukrzycowa” pojawia się u osób długotrwale chorych na cukrzycę.

Po dziesięciu latach od dnia rozpoznania cukrzycy, ryzyko wzrasta. Narażeni są na nią przede wszystkim mężczyźni. Dlatego, jeśli zobaczy Pan na stopach jakiekolwiek zaczerwienienia, owrzodzenia, pęcherze, rany, wydzieliny, strupy lub świąt, to powinien pan jak najszybciej udać się do lekarza.

„Stopie cukrzycowej” zapobiega się przez:

- codzienną kontrolę stóp;
- dbanie o czystość stóp. Mycie ich  w letniej wodzie (30-35% C) i dokładne osuszanie (zwłaszcza między palcami);
- stosowanie środków zmiękczających na bazie wazeliny, lanoliny i oleju z dodatkiem naturalnych środków odkażających;
- systematyczne obcinanie paznokci (prosto, bez zaokrąglania katów);
- systematyczne sprawdzanie wnętrza obuwia (czy nie ma szorstkich miejsc, czy wkładka nie jest pognieciona itd.);
- zmianę co najmniej raz dziennie (latem częściej) skarpet, a w przypadku kobiet rajstop. Skarpety i rajstopy muszą być suche.

Nadwaga i wysoki poziom cukru przy podejrzeniu cukrzycy

Czy podwyższony poziom cukru we krwi i nadwaga zawsze świadczą o cukrzycy
Redakcja abcZdrowie
Nawet u osoby zdrowej może pojawić się przejściowa hiperglikemia. Powodów może być wiele. Na przykład: stosowanie niektórych leków, długotrwały stres, przewlekłe stany zapalne. Powinna pani jak najszybciej powtórzyć badanie poziomu glukozy we krwi.

Cukrzyca a grzybica

Od jakiegoś czasu mam grzybicę pod piersiami oraz w pachwinie. W jednym z czasopism przeczytałam, iż pojawienie się grzybicy może być jednym z objawów cukrzycy. Podczas ostatnich badań lekarka podejrzewała u mnie właśnie cukrzycę i dostałam od niej skierowanie... Od jakiegoś czasu mam grzybicę pod piersiami oraz w pachwinie. W jednym z czasopism przeczytałam, iż pojawienie się grzybicy może być jednym z objawów cukrzycy. Podczas ostatnich badań lekarka podejrzewała u mnie właśnie cukrzycę i dostałam od niej skierowanie na badanie cukru. Niestety nie zrobiłam tego badania z braku czasu, a teraz obawiam się o swoje zdrowie. Proszę o szybką odpowiedź.
Redakcja abcZdrowie
Pani Krystyno, przede wszystkim powinna Pani posłuchać rady swojego lekarza i zrobić to badanie. Tylko wówczas zyska pani pewność, czy  jego podejrzenia się potwierdzą, czy też nie. Zaś co do grzybic, to rzeczywiście cukrzyca sprzyja ich powstawaniu. Najczęściej są...

Pani Krystyno, przede wszystkim powinna Pani posłuchać rady swojego lekarza i zrobić to badanie. Tylko wówczas zyska pani pewność, czy  jego podejrzenia się potwierdzą, czy też nie. Zaś co do grzybic, to rzeczywiście cukrzyca sprzyja ich powstawaniu. Najczęściej są wywoływane przez drożdżaki.

Grzybica pojawia się w ciepłych i wilgotnych miejscach: w dołach pachwinowych, pachowych, pod piersiami, między palcami. Leczy się ją za pomocą środków przeciwgrzybiczych. Na fałdy skóry stosuje się talk, żeby je wysuszyć. Inne okolice należy nawilżać kremami, zwłaszcza zimą i po kąpieli, bo skóra w cukrzycy jest sucha. Poza grzybicami cukrzycy cierpią również na inne dolegliwości skórne, takie jak zakażenia bakteryjne (czyraki, jęczmień) lub świąd.

Postępowanie przy niedocukrzeniu

Jestem studentką pedagogiki i jednocześnie dorabiam do stypendium jako opiekunka do dzieci. Kilka dni temu miało miejsce nieprzyjemne zdarzenie. Otrzymałam zlecenie zastąpienia wychowawczyni w prywatnym przedszkolu. Dziewczyna, którą miałam zastępować poinformowała mnie, że jedno z dzieci ma cukrzycę. Nie przestraszyłam... Jestem studentką pedagogiki i jednocześnie dorabiam do stypendium jako opiekunka do dzieci. Kilka dni temu miało miejsce nieprzyjemne zdarzenie. Otrzymałam zlecenie zastąpienia wychowawczyni w prywatnym przedszkolu. Dziewczyna, którą miałam zastępować poinformowała mnie, że jedno z dzieci ma cukrzycę. Nie przestraszyłam się, bo moja ciocia ma cukrzycę i wiem jak się obchodzić z cukrzykami. Wszystko było dobrze, aż do czwartku, kiedy u sześcioletniego Bartusia pojawiło się niedocukrzenie. Wiedziałam, że w tej sytuacji powinnam mu szybko podać coś słodkiego. Ponieważ nie miałam pod ręką kostek cukru, najpierw dałam chłopcu swój „Red Bull”, wiedząc, że tego typu napój energetyczny zawiera czystą glukozę, a potem zrobiłam mu kanapkę. Do chwili rozmowy z mamą Bartusia byłam pewna, że postąpiłam prawidłowo. Matka chłopca, gdy tylko powiedziałam jej o „Red Bullu”, zaczęła na mnie strasznie wrzeszczeć, że mogłam skrzywdzić jej dziecko. Potem groziła właścicielce przedszkola prokuratorem. Straciłam tę pracę. Ciocia mówi, że dobrze zrobiłam, ale może tylko mnie pociesza? Chciałabym wiedzieć na pewno, czy postąpiłam dobrze, czy źle?
Redakcja abcZdrowie
Pani Doroto, postąpiła pani jak najbardziej prawidłowo. Leczenie lekkich postaci hipoglikemii polega na doustnym przyjęciu szybko wchłanianych, prostych węglowodanów. Takie napoje energetyczne jak „Red Bull”, pepsi cola, coca cola rzeczywiście zawierają czystą glukozę. Podwyższony poziom cukru utrzymuje się...

Pani Doroto, postąpiła pani jak najbardziej prawidłowo. Leczenie lekkich postaci hipoglikemii polega na doustnym przyjęciu szybko wchłanianych, prostych węglowodanów. Takie napoje energetyczne jak „Red Bull”, pepsi cola, coca cola rzeczywiście zawierają czystą glukozę. Podwyższony poziom cukru utrzymuje się około 45 – 60 minut, więc dobrze pani zrobiła podając dziecku kanapkę. Tym samym po opanowaniu pierwszych objawów hipoglikemii dziecko przyjęło porcję węglowodanów złożonych.

Oczywiście inna byłaby sytuacja, gdyby to był przypadek ciężkiej postaci niedocukrzenia. Należy pamiętać, że nie podaje się nieprzytomnej osobie ani napoju, ani jedzenia, ponieważ to może spowodować uduszenie lub doprowadzić do późniejszego zapalenia płuc. W takim przypadku wstrzykuje się choremu domięśniowo glukagon i wzywa pogotowie, aby służby medyczne podały mu glukozę dożylnie.

Czy to prawda, że cukrzyca może być przyczyną zawału serca?

Witam,od trzech lat choruję na cukrzycę. Mam dobre wyniki badań, ale zastanawiam się, czy nie jestem zagrożony zawałem serca. Czy osoby cierpiące, jak ja, na cukrzycę częściej zapadają na zawał serca?
Redakcja abcZdrowie
U chorych na cukrzycę często występuje choroba wieńcowa. Jej przyczyną jest zwężenie tętnic wieńcowych, odpowiedzialnych za ukrwienie serca. Objawami tej choroby są palące, piekące bóle za mostkiem po wysiłku fizycznym. Niestety, często chorzy nie odczuwają żadnych dolegliwości. Choroba wieńcowa może doprowadzić do zawału serca.

Czy dieta jest naprawdę taka ważna?

Jestem łakomy i, choć wiem czym to grozi, nie mogę oprzeć się słodyczom. W moim rodzinnym domu jadło się tłusto – schabowe, golonka były na porządku dziennym, bo, wiadomo, jak chłop się dobrze nie naje, to nie nada się ani... Jestem łakomy i, choć wiem czym to grozi, nie mogę oprzeć się słodyczom. W moim rodzinnym domu jadło się tłusto – schabowe, golonka były na porządku dziennym, bo, wiadomo, jak chłop się dobrze nie naje, to nie nada się ani do roboty, ani do baby. Jak przyjechałem do Wrocławia, to żywiłem się fast foodami. Od czasu, gdy wykryto u mnie cukrzycę typu 1, nie mogę jeść pizzy, hamburgerów, pić coli. Żyję na warzywach, ciemnym pieczywie, rybach. Co to za życie? Jak patrzę na ludzi pożerających pizzę, ciasta, to przez usta nie mogą mi przejść te moje zielska. Nie jestem i nigdy nie byłem grubasem. Czy muszę tak się katować? Czy dieta jest naprawdę taka ważna?
Redakcja abcZdrowie
Osoby chore na ten typ cukrzycy nie są otyłe. Najczęściej mają prawidłową wagę ciała, a nawet niedowagę. Dlatego dieta nie ma na celu redukcji masy ciała, ale jest nieodzownym elementem leczenia choroby. Powinna być indywidualnie dobierana do potrzeb pacjenta. Trzeba...

Osoby chore na ten typ cukrzycy nie są otyłe. Najczęściej mają prawidłową wagę ciała, a nawet niedowagę. Dlatego dieta nie ma na celu redukcji masy ciała, ale jest nieodzownym elementem leczenia choroby. Powinna być indywidualnie dobierana do potrzeb pacjenta. Trzeba więc uwzględnić w niej wiek, płeć, stan fizjologiczny i aktywność fizyczną. Jednak przede wszystkim należy pamiętać o najistotniejszej sprawie, czyli o dopasowaniu diety do czasu podawania insuliny oraz właściwych jej dawek. Posiłki muszą być spożywane regularnie, co zapobiega zbyt dużym wahaniom cukru we krwi.

Podstawowe zasady diety w cukrzycy typu 1:

Regularne spożywanie posiłków.

W dwóch – trzech głównych posiłkach muszą się znaleźć produkty dostarczające białko pochodzenia zwierzęcego – mleko,  przetwory mleczne, chude mięso i wędliny, jaja, ryby.

Wybieraj mięsa o małej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Pozwoli to zapobiec miażdżycy, na którą cukrzycy są narażeni w znacznie większym stopniu niż osoby zdrowe. Co najmniej dwa razy w tygodniu zastąp obiady mięsne rybnymi. Najlepiej, żeby to były ryby morskie.

Pamiętaj o węglowodanach złożonych, które pomagają w regulacji poziomu glukozy i dostarczają powyżej 50% energii diety (białka 15 – 20%, tłuszcz mniej niż 30%). Znajdują się one w: kaszach, płatkach, makaronach, pełnoziarnistym pieczywie, warzywach strączkowych, ziemniakach.

W twojej diecie muszą się znaleźć produkty zbożowe, warzywa, owoce – źródło błonnika pokarmowego. Należy wystrzegać się jedzenia zbyt dużych ilości winogron, mango, bananów, które zawierają sporo cukrów prostych. Nie jedz owoców konserwowanych oraz suszonych, ponieważ dostarczają dużej ilości cukrów.

Zrezygnuj ze słodyczy i słodkich napojów, bo powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. W przypadku cukrzycy wyrównanej można jeść niewielkie ilości słodyczy wraz z produktami spożywczymi, bo wtedy nie mają tak dużego wpływu na glikemię poposiłkową.

Ogranicz spożycie soli i produktów z dużą jej zawartością, na przykład wszelkiego typu fast foodów, konserw, przetworów wędzonych, zrezygnuj z alkoholu

Jak widzisz masz duże możliwości urozmaicenia swojej diety. Jednak, jeśli masz z nią problemy, poproś o pomoc lekarza lub dietetyka.

Jak często powinien jeść cukrzyk?

Niedawno dowiedziałam się, że moja córka jest cukrzyczką. Marysia jest z natury dość skryta. Długo ukrywała fakt, że jej małżeństwo się sypie. Dopiero, gdy mąż rozwiódł się z nią i została bez dachu nad głową, musiała powiedzieć nam o wszystkim.... Niedawno dowiedziałam się, że moja córka jest cukrzyczką. Marysia jest z natury dość skryta. Długo ukrywała fakt, że jej małżeństwo się sypie. Dopiero, gdy mąż rozwiódł się z nią i została bez dachu nad głową, musiała powiedzieć nam o wszystkim. Wtedy też przyznała się do tego, że ma cukrzycę typu 1. Jakiś czas temu w telewizji oglądałam program poświęcony cukrzycy i stąd wiem, że cukrzycy muszą często jeść. Wydaje mi się, że córka je za rzadko. Chciałabym dopilnować pór jedzenia przez nią posiłków. Tylko, że nie wiem, jak często powinna jeść. Bardzo proszę o informację na ten temat.
Redakcja abcZdrowie
Ilość jedzonych posiłków zależy od liczby wstrzyknięć insuliny i od czasu jej działania. Zazwyczaj zaleca się spożywanie 5-7 posiłków w ciągu dnia: pierwsze śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, pierwsza kolacja, a czasem druga kolacja i dodatkowy posiłek przed snem. Godziny...

Ilość jedzonych posiłków zależy od liczby wstrzyknięć insuliny i od czasu jej działania.

Zazwyczaj zaleca się spożywanie 5-7 posiłków w ciągu dnia: pierwsze śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, pierwsza kolacja, a czasem druga kolacja i dodatkowy posiłek przed snem. Godziny posiłków muszą być stałe, dostosowane do czasu podawania insuliny.

Posiłek należy zjeść:

- przy stosowaniu insuliny szybko działającej najpóźniej do 30 minut od zastrzyku,

- przy stosowaniu insuliny o pośrednio wydłużonym czasie najpóźniej do 40 minut od zastrzyku,

- przy stosowaniu insuliny o długim czasie działania najpóźniej do 1 godziny od zastrzyku.

W przypadku mieszanek insulin o różnym okresie działania, czas spożycia posiłku należy ustalić z lekarzem.

Patronaty