Co to jest "stopa cukrzycowa"?

Choruję na cukrzycę już dwunasty rok. Niedawno przeczytałem w gazecie o cukrzyku, któremu lekarze chcieli obciąć stopę. Co to jest "stopa cukrzycowa"? Czy jestem na nią narażony? Jak jej zapobiec?
ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

„Stopa cukrzycowa” pojawia się w wyniku uszkodzenia naczyń i nerwów, które powodują, że nie czujemy ucisku, tarcia, gorąca, które powodują rany i owrzodzenia na stopie. Przez zwężone naczynia nie dopływa krew, odporność jest osłabiona, więc te rany łatwo się zakażają, a to prowadzi do martwicy i zgorzeli. „Stopa cukrzycowa” pojawia się u osób długotrwale chorych na cukrzycę.

Po dziesięciu latach od dnia rozpoznania cukrzycy, ryzyko wzrasta. Narażeni są na nią przede wszystkim mężczyźni. Dlatego, jeśli zobaczy Pan na stopach jakiekolwiek zaczerwienienia, owrzodzenia, pęcherze, rany, wydzieliny, strupy lub świąt, to powinien pan jak najszybciej udać się do lekarza.

„Stopie cukrzycowej” zapobiega się przez:

- codzienną kontrolę stóp;
- dbanie o czystość stóp. Mycie ich  w letniej wodzie (30-35% C) i dokładne osuszanie (zwłaszcza między palcami);
- stosowanie środków zmiękczających na bazie wazeliny, lanoliny i oleju z dodatkiem naturalnych środków odkażających;
- systematyczne obcinanie paznokci (prosto, bez zaokrąglania katów);
- systematyczne sprawdzanie wnętrza obuwia (czy nie ma szorstkich miejsc, czy wkładka nie jest pognieciona itd.);
- zmianę co najmniej raz dziennie (latem częściej) skarpet, a w przypadku kobiet rajstop. Skarpety i rajstopy muszą być suche.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty