Stosowanie insuliny i stopa cukrzycowa

Witam też mam problem od 2 dni biorę insulinę bo mam stopę cukrzycową rano 10 jednostek i wieczorem 10 miało mi to pomóc w gojeniu się rany ale jak widzę to zamiast spadać to mam więcej cukru jak miałem i nie wiem co z tym robić bo się nie znam na tym czy mogę podnieść dawkę insuliny. Rano wstaję mam 200 mg a po zjedzeniu 2 plasterków wędliny bez chleba po 2 godzinach 360 mg proszę o pomoc,Jurek 52 lata
MĘŻCZYZNA, 53 LAT ponad rok temu

Witam,
po włączeniu insuliny, należy modyfikować dawkę pod kątem wyników pomiaru stężenia cukru i ilości jedzenia. Powinien Pan się kontaktować z lekarzem co 2-3 dni do czasu ustalenia odpowiedniej dawki. Myślę, że do tej pory może Pan spokojnie zwiększyć dawkę insuliny - np. rano do 14-16j., wieczorem do 12j. Dopóki glikemie będą się powtarzać powyżej 200mg%, może Pan zwiększać dawki insuliny po 2j. co 2 dni. Oczywiście prosze przy tym jak najszybciej skontaktować się z lekarzem prowadzącym.

Rana na stopie będzie goić się szybciej dopiero po unormowaniu glikemii.

Pozdrawiam
Agnieszka Nowak-Musiej

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy może być to stopa cukrzycowa?

Ostatnimi czasy zauważyłem że często mam zimne stopy Mam cukrzycę od 8 lat a od jakichś 3 ciężko mi idzie prawidłowe dbanie o chorobę Wracając do tematu lewa stopa czasem mnie pobolewa niezależnie od pory dnia Lecz nie jest to duży ból a wszystkie bodźce czuciowe typu temperatura odczuwam poprawnie Również na obu stopach udało mi się wyczuć puls I teraz moje pytanie Czy może być to stopa cukrzycowa i powinienem czym szybciej iść na wizytę ?
MĘŻCZYZNA, 19 LAT ponad rok temu

Wskazana konsultacja neurologiczna i pełne badanie w kierunku polineuropatii cukrzycowej - czyli uszkodzenia nerwów kończyn w przebiegu cukrzycy. Jeśli neurolog potwierdzi rozpoznanie wskazane włączenie leczenia.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Co to jest "stopa cukrzycowa"?

Choruję na cukrzycę już dwunasty rok. Niedawno przeczytałem w gazecie o cukrzyku, któremu lekarze chcieli obciąć stopę. Co to jest "stopa cukrzycowa"? Czy jestem na nią narażony? Jak jej zapobiec?
ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

„Stopa cukrzycowa” pojawia się w wyniku uszkodzenia naczyń i nerwów, które powodują, że nie czujemy ucisku, tarcia, gorąca, które powodują rany i owrzodzenia na stopie. Przez zwężone naczynia nie dopływa krew, odporność jest osłabiona, więc te rany łatwo się zakażają, a to prowadzi do martwicy i zgorzeli. „Stopa cukrzycowa” pojawia się u osób długotrwale chorych na cukrzycę.

Po dziesięciu latach od dnia rozpoznania cukrzycy, ryzyko wzrasta. Narażeni są na nią przede wszystkim mężczyźni. Dlatego, jeśli zobaczy Pan na stopach jakiekolwiek zaczerwienienia, owrzodzenia, pęcherze, rany, wydzieliny, strupy lub świąt, to powinien pan jak najszybciej udać się do lekarza.

„Stopie cukrzycowej” zapobiega się przez:

- codzienną kontrolę stóp;
- dbanie o czystość stóp. Mycie ich  w letniej wodzie (30-35% C) i dokładne osuszanie (zwłaszcza między palcami);
- stosowanie środków zmiękczających na bazie wazeliny, lanoliny i oleju z dodatkiem naturalnych środków odkażających;
- systematyczne obcinanie paznokci (prosto, bez zaokrąglania katów);
- systematyczne sprawdzanie wnętrza obuwia (czy nie ma szorstkich miejsc, czy wkładka nie jest pognieciona itd.);
- zmianę co najmniej raz dziennie (latem częściej) skarpet, a w przypadku kobiet rajstop. Skarpety i rajstopy muszą być suche.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty