Owoce i warzywa a cukrzyca
Osoby cierpiące na cukrzycę powinny bardzo uważać na swoją dietę. Nawet jeśli spożywają zdrowe produkty, takie jak warzywa czy owoce, powinny zwracać na poziom cukru w nich zawarty.
Insulinę okołoposiłkową dawkujemy w związku z ilością przyjmowanych węglowodanów. Podstawowy przelicznik to 1 jednostka insuliny na 10 g węglowodanów. Rano zwykle zapotrzebowanie jest wyższe i wynosi 1,5 jednostki na 10 gramów węglowodanów. Należy prowadzić regularną samokontrolę glikemii w ppostaci dzienniczka samokontroli i zapisywać glikemie, ilość przyjętych węglowodanów i dawki insuliny. Dopasowanie dokładne dawek wymaga regularnych wizyt w poradni cukrzycowej. Najbliżej chyba do Bydgoszy. Mozna skorzystać z lekcji online : monitorujcukrzyce.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy takie skoki glikemii powinny nas martwić? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Stosowanie insuliny i wahania poziomu cukru – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Dlaczego cukry nadal mi skaczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Stosowanie insuliny i stopa cukrzycowa – odpowiada Lek. Agnieszka Nowak-Musiej
- Jaki jest przelicznik jednostek insuliny? – odpowiada Mikołaj Cyganok
- Co robić w sytuacji, gdy mimo podanej dawki insuliny stężenie cukru jest wysokie? – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Ustalenie ilości jednostek insuliny Insulatard – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Jak stosować insulinę przy cukrzycy 2 typu? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Jak stwierdzić czy insulina została przyjęta przez organizm? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Czy organizm może nie reagować na podawane dawki insuliny? – odpowiada Maciej Pawłowski