Osoby chore na ten typ cukrzycy nie są otyłe. Najczęściej mają prawidłową wagę ciała, a nawet niedowagę. Dlatego dieta nie ma na celu redukcji masy ciała, ale jest nieodzownym elementem leczenia choroby. Powinna być indywidualnie dobierana do potrzeb pacjenta. Trzeba więc uwzględnić w niej wiek, płeć, stan fizjologiczny i aktywność fizyczną. Jednak przede wszystkim należy pamiętać o najistotniejszej sprawie, czyli o dopasowaniu diety do czasu podawania insuliny oraz właściwych jej dawek. Posiłki muszą być spożywane regularnie, co zapobiega zbyt dużym wahaniom cukru we krwi.
Podstawowe zasady diety w cukrzycy typu 1:
Regularne spożywanie posiłków.
W dwóch – trzech głównych posiłkach muszą się znaleźć produkty dostarczające białko pochodzenia zwierzęcego – mleko, przetwory mleczne, chude mięso i wędliny, jaja, ryby.
Wybieraj mięsa o małej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Pozwoli to zapobiec miażdżycy, na którą cukrzycy są narażeni w znacznie większym stopniu niż osoby zdrowe. Co najmniej dwa razy w tygodniu zastąp obiady mięsne rybnymi. Najlepiej, żeby to były ryby morskie.
Pamiętaj o węglowodanach złożonych, które pomagają w regulacji poziomu glukozy i dostarczają powyżej 50% energii diety (białka 15 – 20%, tłuszcz mniej niż 30%). Znajdują się one w: kaszach, płatkach, makaronach, pełnoziarnistym pieczywie, warzywach strączkowych, ziemniakach.
W twojej diecie muszą się znaleźć produkty zbożowe, warzywa, owoce – źródło błonnika pokarmowego. Należy wystrzegać się jedzenia zbyt dużych ilości winogron, mango, bananów, które zawierają sporo cukrów prostych. Nie jedz owoców konserwowanych oraz suszonych, ponieważ dostarczają dużej ilości cukrów.
Zrezygnuj ze słodyczy i słodkich napojów, bo powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. W przypadku cukrzycy wyrównanej można jeść niewielkie ilości słodyczy wraz z produktami spożywczymi, bo wtedy nie mają tak dużego wpływu na glikemię poposiłkową.
Ogranicz spożycie soli i produktów z dużą jej zawartością, na przykład wszelkiego typu fast foodów, konserw, przetworów wędzonych, zrezygnuj z alkoholu.
Jak widzisz masz duże możliwości urozmaicenia swojej diety. Jednak, jeśli masz z nią problemy, poproś o pomoc lekarza lub dietetyka.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę muszę stosować w cukrzycy? – odpowiada Lek. Agata Kasica
- Co można jeść przy cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jak schudnąć przy takiej nadwadze? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Nadmiar tłuszczu - dieta czy ćwiczenia? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czy jestem gruba? Jaka dieta? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Czy jest jakaś dobra dieta na odchudzanie oraz ćwiczenia? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dieta przy podwyższonym poziomie cukru – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Jak się odżywiać, żeby zwiększyć objętość mięśni? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jak nabrać masy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Ile powinnam przytyć i jak? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
artykuły
Dieta cukrzycowa - charakterystyka, leczenie cukrzycy
Dieta cukrzycowa jest ważna dla chorych. Cukrzyca
Odchudzanie w cukrzycy
Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest
Otyłość i nadwaga zabijają Polaków. Przez lata ignorowaliśmy ten problem
- Otyłość w Polsce jest katastrofą zdrowotną -