Witam,
w cukrzycy bardzo ważne jest rozplanowanie posiłków tak, aby odstępy między nimi nie były dłuższe niż 3-4 godziny by nie dopuścić do znacznych skoków glukozy oraz by nie doprowadzić do hipoglikemii poposiłkowej. Bardzo ważny jest sposób przygotowywania potraw. Do dozwolonych technik kulinarnych należą: gotowanie, jednakże czas gotowania krótki, pieczenie w naczyniu żaroodpornym, duszenie bez obsmażania. Z jadłospisu należy wyeliminować:
• Produkty i potrawy smażone,
• Mięso czerwone: wieprzowina, wołowina
• Kiełbasy, niskogatunkowe wędliny
• Pieczywo cukiernicze
• Pieczywo białe
• Słodkie napoje gazowanie
• Kompoty
• Produkty panierowane
• Słodycze (poza prewencją w stanach hipoglikemii)
Serdecznie pozdrawiam,
mgr Alicja Golonka
www.dietetyk-proporcja.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy refluksie i zespole jelita drażliwego – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Jaka dieta przy nadkwasocie i refluksie przełykowo-żołądkowym? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Dieta przy czynnościowych zaburzeniach jelit i infekcji H. pyroli żołądka – odpowiada Mgr Beata Podbereska
- Jakie mięso czerwone wprowadzić do diety 7-miesięcznej córki? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jaka dieta przy leczeniu Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Czy przy cukrzycy można jeść galaretkę z kurczakiem? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Przewlekłe zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Sylwester Kłos
- Zapalenie trzustki a dieta – odpowiada Mgr Beata Podbereska
- Dieta w cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik