Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam, zapraszam do zapoznania się z artykułem prof. Buczyłko. http://alergia.org.pl/wp-content/uploads/2017/08/Nie-tylko-alergeny-nikiel.pdf
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na roztocza i częste infekcje – odpowiada Urszula Forenc
- Jakie słodycze zawierają siarczan niklu? – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Czy mam uczulenie na nikiel? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co oznacza wynik badania w kierunku boreliozy testem Eliza? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaką dietę stosować przy uczuleniu na siarczan niklu? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Alergia na nikiel a picie czerwonej herbaty i bratka – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakich produktów unikać przy alergii na nikiel? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Leki bez recepty na alergię na nikiel – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy alergia pokarmowa może pojawić się w każdym wieku? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jakie pieczywo mogę spożywać? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Alergia na nikiel - objawy, gdzie znajduje się nikiel, rozpoznanie, leczenie
Alergia na nikiel dzieli się na kontaktową i pokar
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej stanowią do
Owady - objawy alergii na jad owadów, pierwsza pomoc w użądleniu
Dla osób cierpiących na alergię na jad owadów, użą