Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Bez badania pacjenta niewiele można więcej powiedzieć niż to, że konieczne jest udanie się do dermatologa. Być może lekarza po badaniu będzie mógł coś więcej powiedzieć. A czy np. ból brzucha występuje po jakiś konkretnych pokarmach. Proszę zgłosić się do swojego lekarza, tylko po badaniu i przeprowadzeniu dokładnego wywiadu lekarskiego będzie można wnioskować prawdopodobną przyczynę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można wykonać testy alergiczne u rocznego dziecka z AZS? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Jak pielęgnować skórę 2-latka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak pomóc dziecku z podejrzeniem AZS? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Zmiany skórne a wyniki na AZS negatywne – odpowiada Lek. Ewa Rybicka
- Jakie produkty powinnam wykluczyć z diety dziecka przy AZS? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Czy takie objawy mogą wskazywać na AZS? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Szansa na poprawę zdrowia dziecka z ciężką postacią AZS – odpowiada Dr hab. n. med. Michał Sobjanek
- Czy testy IgE z krwi pod kątem alergii na białko mleka krowiego są wiarygodne? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jakie dodatkowe badania przy AZS? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Brak apetytu i zmagania z AZS u dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska