Chcę zgubić zbędne kilogramy i wyrzeźbić ładnie ciało: co zrobić, by brzuszek i boczki zniknęły?

Witam :)! Mam 174 cm wzrostu i ważę 60, kg. Mam 18 lat. Pływam średnio 3-5 razy w tygodniu po 1,5-2 h. Chcę sobie trochę wyrzeźbić ciało, tzn. zgubić boczki i brzuszek, reszta jest ok. Co powinnam jeść żeby te moje zajęcia ładnie uzupełnić dietą? Bądź jaką prostą i nie wymagającą wielu wymyślnych dań dietę mogę rozpocząć? Ewentualnie czym mogę uzupełnić swoje codzienne posiłki? Co najlepiej jeść na śniadanie, a co na kolację? Czy możecie polecić jakieś ćwiczenia na wysmuklenie talii? (kręciłam hula-hopem anionowym, twisterem, ćwiczyłam callanetics, pomogło mi to zgubić kilka centymetrów).

KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie!

Wybrałaś świetny sport, nie tylko dla utrzymania formy, ale również gubienia zbędnych kilogramów oraz ukształtowania sylwetki. Przemiana materii po zanurzeniu się w wodzie wzrasta aż o połowę. Natomiast podczas utrzymywania się na powierzchni wody 5 - krotnie!

Musisz zacząć od wyznaczenia stałych godzin posiłków. Stałe dostarczanie pokarmu zapobiega przed gwałtownymi atakami głodu i utrzymuje poziom cukru na stałym poziomie, co jest bardzo istotne w stylu życia osoby aktywnie ćwiczącej

Śniadanie powinno być wartościowe i pożywne. Godne polecenia, ze względu na walory zdrowotne i regulację masy ciała, są napoje mleczne - kefir, jogurty naturalne, mleko zsiadłe, ale także napoje i soki owocowe bądź owocowo - warzywne, najlepiej przyrządzane samodzielnie. Dlatego warto zaopatrzyć się w porządny blender i sokowirówkę. Do potraw mlecznych najlepiej dodawać pełnoziarniste płatki, otręby oraz surowe owoce. Zdrową propozycją są także sałatki wzbogacane w białko w postaci chudych gatunków mięs, ryby morskie czy jaja. Białko buduje nasze mięśnie, ale jest także najbardziej sycącym składnikiem diety. Do sałatki dodawaj tłoczone na zimno oleje roślinne, np. olej lniany, który poprawi także wygląd cery i zadba o prawidłową pracę układu krążenia, co jest bardzo ważne w pływaniu. Obiad także powinien dostarczać większych ilości kalorii. Proponuję zupy wielowarzywne, mięso pieczone z dodatkiem świeżych ziół oraz surówki z sezonowych jarzyn. Kolacja powinna być mniej obfita, aby zbytnio nie obciążać żołądka. Można spożyć kanapki z razowym pieczywem, masłem i plastrami sera twarogowego oraz porcją warzyw. Obowiązkowo do tego napój mleczny i owoc. II śniadanie i podwieczorek powinny być mniejsze objętościowo, np. porcja sałatki owocowej, batonik zbożowy, kompot z biszkoptem.

Nie ograniczaj wody - pij nawet wtedy, gdy nie odczuwasz pragnienia.

Przy nadwadze, w celu normalizacji masy ciała, dobrze wybierać produkty które wypełniają żołądek i zalegają w nim dłużej, co zapobiega atakom głodu. Działanie takie mają np. jaja gotowane na twardo, ogórki, kapusta, brukselka, marchew, szpinak, pomarańcze, sałata, kabaczki, cytryny.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty