Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry!
4 stadium przewlekłej choroby nerek jest bardzo poważnym schorzeniem wymagającym stosowania odpowiednio zindywidualizowanej diety dostosowanej do potrzeb Pani organizmu. W tym celu powinna Pani skorzystać z porady wykwalifikowanego dietetyka, który ułoży odpowiedni plan żywieniowy uwzględniający chorobę nerek oraz otyłość. Ogólne zalecenia dietetyczne w tym okresie choroby dotyczą ograniczenia ilości spożywanych białek (poniżej 0,6-0,3 g/kg masy ciała), ograniczenie spożycia sodu, fosforu, potasu. Pacjentom z przewlekłą niewydolnością nerek należy dostarczyć odpowiednią ilość składników pokarmowych: białka, tłuszczu, węglowodanów. Z diety należy wykluczyć produkty o dużej zawartości tłuszczu np. tłuste mięso wieprzowe, wołowe, wędliny podsuszane typu kabanosy, salami, parówki, kiełbasy, pasztety.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Filtrujemy.. czyli jak żywienie wpływa na funkcjonowanie nerek
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/swiatowy-dzien-nerek.html?c=7

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty