Przyczyną choroby może być celiakia, jak również różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. W celu diagnostyki celiakii należy oznaczyć przeciwciała przeciwendomyzjalne (EMA), oraz przeciw transglutaminazie tkankowej (tTG). Ostatecznym potwierdzeniem (jeżeli wyniki przeciwciał będą dodatnie), jest wynik biopsji jelita cienkiego wykonany podczas endoskopii górnego odcinka przewodu pokarmowego. Nie powinno się wykluczać produktów glutenowych przed badaniem poziomu przeciwciał. W celu diagnostyki innych nietolerancji pokarmowych polecam wizytę u gastroenterologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z celiakią? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy lepiej zrobić badanie kału czy posiew krwi? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Czy dodatni wynik przeciwciał IgG oznacza celiakię? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Testy pozwalające wykryć celiakię – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Jak interpretować wynik TGTIgA u osoby z bólem brzucha? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Co znaczą te wyniki przy zmęczeniu, wzdętym brzuchu i biegunkach? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jak zdiagnozować alergię pokarmową? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Przeciwciała przeciwkoendomyzjum a wpływ leków na badanie – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Co może oznaczać świąd całego ciała? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
artykuły
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Choroba trzewna - objawy, przyczyny, leczenie
Gdzieś na terenach dzisiejszego Iraku i Syrii, w s
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej