Dzień dobry,
nie pisze Pani na postawie jakich badań postawiono diagnozę. Brak dolegliwości w czasie kiedy przebywała Pani za granicą zdecydowanie zaprzecza nietolerancji glutenu. Proponuję Pani umówić sie na wizytę dietetyczną. Dietetyk przeprowadzi szczegółowy wywiad, opracuje zalecenia i zapewne zarekomenduje prowadzenie dzienniczka zywieniowego, w którym będzie Pani również opisywała samopoczucie. W ten sposób powinno udać się znaleźć prawdziwą przyczynę Pani dolegliwości ( jesli jest żywieniowa). Moze również warto uda się do gastrologa?
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badania w kierunku nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy mogę spożywać sproszkowaną trawę z pszenicy, jeżeli cierpię na nietolerancję glutenu? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Objawy nietolerancji glutenu – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Czy mdłości mogą być skutkiem nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Nietolerancja glutenu a spożycie ryb – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Wysypka na brzuchu u 6-miesięcznego dziecka a nietolerancja glutenu – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jakie badanie można zrobić, żeby potwierdzić nietolerancję glutenu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy trójglicerydy na poziomie 40 mg/dl mogą świadczyć o nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Mogą ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Tak pozbędziesz się złogów z jelit
Niezdrowa dieta często jest przyczyną wielu niepok
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie