Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nietolerancja glutenu to dość trudny temat, bo jej istnienie nie jest wystarczająco dobrze udokumentowane i wśród specjalistów panuje spór co do istnienia takiego schorzenia. Powodem podejrzewania istnienia nietolerancji glutenu było właśnie występowanie objawów jelitowych u osób, u których badania na znane wskaźniki biochemiczne dawały prawidłowe wyniki. Nawet więc zakładając, że istnieje nietolerancja glutenu jako jednostka chorobowa, to jej cechą jest właściwie brak możliwości potwierdzenia diagnozy w oparciu o konkretną diagnostykę. Nawet badania na tzw. "nietolerancje pokarmowe" nazywane inaczej alergiami III typu nie będą w stanie wykazać czy Pana problemy jelitowe są związane właśnie z glutenem. Biorąc jednak pod uwagę Pana dziwną sytuację z chorobą Crohna, która nie wychodzi w kolonoskopii radziłabym zmienić gastrologa i wykonać ponowną diagnostykę w kierunku chorób jelit. Natomiast jeżeli doraźnie obserwuje Pan poprawę komfortu podczas stosowania diety bezglutenowej to niezależnie od diagnozy może Pan taką dietę stosować.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Wyniki badania krwi a nietolerancja glutenu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z celiakią? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Nietolerancja glutenu a przybieranie na wadze – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Czy trójglicerydy na poziomie 40 mg/dl mogą świadczyć o nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Nietolerancja na gluten, nabiał i celiakia – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Anty tGT w klasie IgA a potwierdzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski
- Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń