Co może oznaczać taki wzrost poziomu cukru?
Witam serdecznie.
Stwierdzono u mnie cukrzycę ciążową w 24tc. Na szczęście nie muszę posiłkować się insuliną, jedynie przestrzegać diety i prowadzić samokontrolę. Od kiedy sama mierzę w domu poziomy cukru- nigdy nie miałam rano (na czczo) podwyższonego poziomu, jedynie godzinę po posiłku kilka razy poziom przekroczył minimalnie 140.
Ale chciałabym się dowiedzieć, jak to jest z tym mierzeniem właśnie po 1 godzinie? Zdarza się, że nawet po zjedzeniu ciasta, czy loda po godzinie poziom cukru mam idealny, ale np, po pół godzinie po tym "posiłku" wynosi on ok 180. Czy w takim przypadku mogę pozwolić sobie od czasu do czasu na takie grzeszki, bo trzustka jednak sobie radzi z tym cukrem i w optymalnym czasie (1h) go metabolizuje, czy jednak nie?