Zapytaj lekarza

7 4 2 , 8 4 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co oznaczają zaburzenia ostrości widzenia oraz ucisk w skroniach?

Witam. Między październikiem a listopadem ubiegłego roku zacząłem tracić ostrość widzenia. W grudniu poszedłem do okulisty i stwierdził u mnie wysokie ciśnienie wewnątrzgałkowe w kierunku jaskry. Miałem ciśnienie około 27 mmHg i zalecił mi okulary -0.5 po obu stronach. Po dwóch miesiącach zmniejszyło się do 20 mmHg. W kwietniu zakupiłem okulary. Po miesiącu poszedłem do drugiego okulisty do kontroli i okazało się, że mam ciśnienie na lewym oku 34 a na prawym 33 mmHg i zalecił mi krople Xalacom, wymiana lewego szkiełka z 0.5 na -0.75 oraz suplement diety Citogla vis. Po kilku dniach ciśnienie spadło w granicach 16-19 mmHg i zalecił mi, żebym przed spaniem stosował krople, ponieważ ciśnienie wzrasta na noc. Pracuję za granicą na magazynie, gdzie jest duże natężenie światła jak to na magazynie i nie wiem czy ze zmęczenia czy z niewyspania, ale nie mam ostrości dobrej już na odległość około 10-15 metrów mimo, że stosuje krople ( gdy stosuje odczuwam dyskomfort chwilowy, lekkie pieczenie po zastosowaniu) oraz noszę okulary.Odczuwam też lekki ucisk w okolicach oczu i skroni raz na jakiś czas. Proszę mi pomóc, bo już sam nie wiem czy fizyczna praca to powoduje? ( schylam się) i skąd ta cały czas nieostrość widzenia może być spowodowana? Czy powinienem zmienić pracę na lżejszą? Może więcej godzin snu potrzebuję? Mam 24 lata. Kiedy powinienem zrobić kolejne badania kontroli? Czy inne krople mogę stosować na oczy oraz w jakich odstępach czasu z lekiem Xalacom?
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Czym różni się zaćma od jaskry?

Witam.Powinien Pan dokończyć diagnostykę w kierunku jaskry. Pozwoli to na lepszą kontrolę Tp oraz pomoże podjąć decyzję co do stanowiska pracy. Należy wykonać gonioskopie pole widzenia CCT czyli pachymetrie i Oct z GCC czyli komórkami zwojowymi. Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy