Co powinnam jeszcze zrobić, żeby było widać efekty odchudzania?

Witam. Jestem kobietą mam 39 lat, przy wzroście 168cm ważę ok 78kg. Od wielu już tygodni jem 4 posiłki ( godz. 8, 11, 14 i 17 - na kolację nie mam już ochoty bo nie czuję głodu). Staram się wypijać dziennie min 1l wody mineralnej. Mam jednak kłopot żeby schudnąć i nie widzę żadnych efektów. Co powinnam jeszcze zrobić żeby coś było widać. Proszę o poradę. Pozdrawiam Joanna
KOBIETA, 39 LAT ponad rok temu

To bardzo dobrze, że spożywa Pani posiłki regularnie i pije dużo wody. Pora ostatniego posiłku jest również w porządku.

Warto byłoby się zastanowić nad jakością spożywanych pokarmów. Czyli nad tym co Pani dokładnie je w ciągu dnia. Być może są to produkty bardzo kaloryczne lub występują w dużych ilościach.

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl

0

Witam. Proponowałabym aby sprawdziła Pani wartość swoich posiłków oraz ich kaloryczność.Może warto byłoby udać się do dietetyka który po dokładniejszym wywiadzie ułożyłby indywidualną dietę. pozdrawiam Monika Konieczna

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.
10. Unikaj alkoholu.
Po przepisy i wskazówki zapraszam również na
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty