Co zastosować na zakwasy?

Co stosować na zakwasy po zbiorze truskawek ? Muszę pracować a nie mogę się schylać tak mnie bolą nogi u góry.
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy może być to spowodowane piciem zakwasu?

Około miesiąc temu zaczęłam codziennie rano pić około 150 ml zakwasu z buraka. Jakiś czas temu pojawiły się u mnie dolegliwości takie jak zgaga i pieczenie żołądka? Czy może być to spowodowane piciem zakwasu? Czy takie objawy mogą być tez na tle nerwowym?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam serdecznie,

opisane przez Panią dolegliwości, a więc zgaga oraz pieczenie żołądka mogą mieć związek z piciem zakwasu z buraka. Choć napój ten wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, to osoby, które borykają się z refluksem żołądkowo-przełykowym oraz wrzodami żołądka powinny zachować ostrożność, gdyż kiszonki pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. To zaś może zaostrzyć objawy choroby.

Zakwas buraczany jest produktem fermentowanym, a jego zbyt duża ilość może doprowadzić do skutków ubocznych, takich jak zgaga czy wzdęcia i biegunka. Różne są także opinie na temat dozwolonej dziennej porcji. Niektóre źródła mówią o 50-250 ml, inne zaś sugerują, że 100 ml to maksymalna zalecana dawka dzienna. Proszę więc spróbować zmniejszyć ilość wypijanego zakwasu i obserwować swój organizm.

Temat ten poruszaliśmy w artykułach:

https://zywienie.abczdrowie.pl/kwas-z-burakow,

https://zywienie.abczdrowie.pl/zakwas-z-buraka-szturmem-wdziera-sie-na-salony.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy zakwas jest zdrowy dla człowieka?

Chciałbym się dowiedzieć, jak na organizm wpływa żurek na zakwasie. Jest zdrowy i działa korzystnie, czy wręcz przeciwnie - zatruwa organizm? W artykułach internetowych na dwoje babka wróżyła, a jednak jest to danie, które robię dla rodziny regularnie, jak tylko ukisi się nowy zakwas.
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Żurek na zakwasie to bardzo popularne danie w Polsce. Wpływ żurku na organizm zależy od wielu czynników, takich jak sposób przygotowania, składniki, a także indywidualne potrzeby żywieniowe i stan zdrowia.



W przypadku zdrowych osób żurek na zakwasie może być dobrze tolerowany i dostarczać cennych składników odżywczych, takich jak białko, węglowodany, witaminy z grupy B oraz jest zaliczany do żywności probiotycznej, które korzystnie wpływają na mikrobiom jelit. Jednakże, osoby z chorobami jelit, nietolerancjami pokarmowymi, alergiami lub cukrzycą mogą mieć trudności z trawieniem składników żurku, dlatego warto skonsultować się z dietetykiem w celu dopasowania diety do indywidualnych potrzeb.



Mimo że w internecie można znaleźć różne informacje na temat wpływu żurku na organizm, to najlepiej posłuchać własnego organizmu i zwrócić uwagę na swoje samopoczucie po spożyciu dania. Jeśli czujesz się dobrze i nie masz żadnych dolegliwości, to nie ma powodu, aby rezygnować z ulubionego dania. Ważne jest jednak, aby łączyć żurek z innymi zdrowymi składnikami i spożywać go w umiarkowanych ilościach.



Mam nadzieję, że moja odpowiedź pomogła Ci zrozumieć wpływ żurku na organizm. Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania, to chętnie na nie odpowiem.



Pozdrawiam

mgr Klaudia Ułamek

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk Częstochowa oraz online

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty