Dieta przyszłej mamy powinna być zrównoważona. Bardzo ważne jest by była bogata w substancje mineralne i błonnik, ponieważ podczas ciąży często występują zaparcia. Dlatego dietę należałoby wzbogacić w warzywa, zmienić pieczywo na ciemne.Sól można stosować, ale w bardzo ograniczonej ilości, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie i przez to powstają obrzęki nóg i opuchlizna. Warto ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu oraz cukrów prostych. Zapamiętaj kilka ważnych rad !! Jedz regularnie i o stałych porach, Unikaj słodkich napojów- coli, fanty, dosładzanych soków , pij mleko, jeśli nie lubisz, jedz dużo nabiału: jajka, białe twarogi, jogurty naturalne zamiast owocowych, kefiry.Nie rób dłuższych przerw między posiłkami niż 3 godziny. Nie jedz ciastek z kremami, czekoladek, batonów- zawierają dużo tłuszczu i cukru. Zamiast słodyczy na przekąski jedz jogurty naturalne ze świeżymi i suszonymi owocami. Zamiast słodyczy zjedz owoc: banana, jabłko pomarańczę. Zamiast słodyczy zjedz galaretkę z owocami, kisiel lub budyń. Do posiłków dodawaj orzechy, migdały, pestki dyni, ziarna sezamu i nasiona lnu. Do 3 podstawowych posiłków zawsze dodawaj dużo surowych i gotowanych warzyw. Pamiętaj o kwasie foliowym, który jest w sałacie, brokułach, kalafiorze, pomidorach. Ogranicz sosy na bazie majonezu. Ogranicz smażone mięsa- lepiej upiecz we folii w piekarniku lub zjedz gotowane. Pij dużo wody źródlanej oraz mineralnej .Wysypiaj się. Pozdrawiam
Witam Panią,
cukrzyca ciążowa jest bardzo niebezpieczna nie dla Pani a dla dzidziusia, dlatego też właściwa dieta w takim przypadku jest niezbędna. Oczywiście produkty wysokocukrowe powinny być wyeliminowane, zważywszy na fakt, iż poziom cukru podniósł się niebezpiecznie po podaniu glukozy. Powinna Pani stosować dietę lekko strawną, jeść regularnie co 3 godzinki, pić dużo wody. Unikać potraw smażonych i bardzo tłustych, które również podnoszą poziom cukry we krwi. Słodycze natomiast w bardzo niewielkiej ilość, raczej sporadycznie:-(
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka.
Sylwia Beyer-Wygońska
Witam. Zalecana jest dieta lekko strawna z ograniczeniem cukrów prostych, czyli eliminujemy wszelkie ciasta, ciasteczka, słodycze, a także słone przekąski. Na owoce powinna Pani również uważać, mimo że są zdrowe i zawierają dużo witamin mają również duąą zawartość cukru (fruktozy). Proszę wprowadzić do diety więcej błonnika: czyli kasze, pieczywo pełnoziarniste, surowe warzywa, dodatkowo zapobiegnie to zaparciom, które często towarzyszą ciężarnym kobietom. Przy zwiększonej ilości błonnika proszę nie zapominać i piciu - minmum 1,5l wody dziennie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jest możliwe, że mam cukrzycę? – odpowiada Mgr inż. Klaudia Mikołajczak-Maćkowska
- Dieta dla 14-latki – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Odchudzanie u 63-latki z cukrzycą typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Tarczyca, nadciśnienie a dieta – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Co jeść przy cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Dieta dla osoby przybierającej na wadze – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Dieta przy zapaleniu blony śluzowej żołądka – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Jak mam przestać spożywać słodycze? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Odpowiednia dieta dla cukrzyka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy możliwa jest cukrzyca ciążowa u 25-latki? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska