Osobiście bym nie zalecał powyższych substancji w czasie ciąży. Proponuję celem ustalenia odpowiedniej diety udać się do dietetyka.
Ksylitol został dopuszczony do sprzedaży, jako produkt bezpieczny, również dla kobiet w ciąży. Proszę wprowadzać go do diety stopniowo po 1 łyżeczce, gdyż w dużej ilości może mieć działanie przeczyszczające.
Stewia natomiast jest całkowicie naturalnym substytutem cukru, a glikozydy stewiolowe zostały wpisane przez Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków na listę produktów uznanych za bezpieczne. Jednak ze względu na brak dokładnych badań potwierdzających całkowity brak przeciwwskazań, nie zaleca się jej w okresie ciąży, laktacji oraz w diecie dzieci.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy przy złogach wapienno-szczawianowych w nerkach można pić na czczo wodę z cytryną? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jabłka a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Piotr Pilarski
- Waga, wzrost a wiek młodej osoby – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jogurty a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy olej kokosowy powoduje wzrost złego cholesterolu i wpływa na rozwój miażdżycy? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Łączenie sera koziego z wędzonym łososiem – odpowiada Piotr Pilarski
- Jakie oleje są zdrowe? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Picie dwóch filiżanek kawy mielonej a wypłukiwanie magnezu z organizmu – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Kurkuma w zupie a jej właściwości – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Dieta przy zakażeniu Helicobacter pyroli – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn