Zapytaj lekarza

7 3 7 , 0 9 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy ciąża może zakończyć się poronieniem?

Witam! Proszę o pomoc. Jestem w drugiej ciąży. Staraliśmy się z mężem od 1,5 roku. Brałam Clomid. Trzecia próba okazała się skuteczna! Od jakiegoś czasu pobolewał mnie brzuch i miałam lekkie plamienia. Przy pierwszej ciąży nie miałam takich objawów, więc zaniepokojona udałam się do swojego lekarza, który skierował mnie na odpowiednik oddziału patologii ciąży (nie mieszkamy w Polsce). Pragnę dodać, że LMP to 04.05.2013 a owulacja wystąpiła, (tzn. testy owulacyjne, komputerek, który zakupiłam wcześniej, wykazał szczyt dni płodnych w 20.05 i 21.05; owulacja powinna wystąpić pomiędzy 24-36 godzinami od pozytywnego wyniku). W zeszłą środę 19.06.2013 zrobiono mi USG, na którym widać było tylko i wyłącznie pęcherzyk ciążowy o wymiarach 6,7 mm, brak zarodka i ciałka żółtego. Pani technik ultrasonograficzny powiedziała, że wg daty LMP jest to 6 tydz. 4 dzień ciąży (aczkolwiek z dni owulacji wskazywałoby na 5 tydz. 6 dzień) i że pęcherzyk mierzy zbyt mało i prawdopodobnie jest to nieudana ciąża, która zakończy się poronieniem, kazała mi przyjść na ponowne badanie USG za 2 tyg., aby albo potwierdzić ciążę, albo poronienie. Muszę przyznać, że to czekanie mnie wykańcza. Dzisiaj wymusiłam na położnej zrobienie badania beta HCG, Mój wynik to 2874. Proszę mi poradzić, czy to co opisałam powyżej, daje jakieś szanse na udaną ciążę, czy rzeczywiście ta różnica w rozmiarach pęcherzyka przesadza o wszystkim. I czy wynik krwi 2874 jest prawidłowy. Ze skali porównawczych wiem, że mieści się w normie, aczkolwiek jest w jej dolnej granicy, co tylko dodaje mi niepokoju. Pragnę powiedzieć, że teraz w środę 26.06 idę na kolejne badanie krwi, HCG, aby porównać przyrost i za kolejny tydzień badanie ultrasonograficzne. Dziękuję z całego serca za odpowiedź! Kasia

KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Nacięcie krocza podczas porodu

Witam serdecznie! W tak wczesnej ciąży może być widoczny tylko pęcherzyk ciążowy bez zarodka i ciałka żółtego, dlatego proszę nie martwić się na zapas. Pęcherzyk ciążowy nie jest co prawda duży, mieści się jednak w normie dla tego wieku ciążowego. Również poziom beta-HCG mieści się w granicach normy. W przypadku tego ostatniego ważniejsze od względnego poziomu jest jednak dynamika jego przyrostu, dlatego bardzo ważny będzie wynik środowy. Poziom beta-HCG podwaja się co około 2-3 dni. Kiedy wykazuje tego typu przyrost rokowanie jest zazwyczaj pomyślne. Proszę oczywiście jak najwięcej odpoczywać, być dobrej myśli i unikać nadmiaru stresu oraz pamiętać o suplementacji witamin i minerałów dla kobiet ciężarnych, ze szczególnym uwzględnieniem preparatów kwasu foliowego. Pozdrawiam

Rezydentka w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy