Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży
Ciąża to czas, kiedy u kobiety w krótkim czasie przybywa sporo kilogramów. Jest to oczywiście naturalny proces. Kiedy jednak tycie w ciąży staje się niebezpieczne?
Dzień dobry,
Dieta kobiety w ciąży ma znaczenie zarówno dla rozwijającego się płodu jak i dla Pani. Jednak zawsze liczy się całokształt diety, a nie pojedyncze zdarzenia :) Już w życiu płodowym zaczyna się tzw. programowanie żywieniowe u dziecka, co oznacza m.in., że mama ma realny wpływ na to, czy jej dziecko będzie miało tendencję do chorób dietozależnych w przyszłości. Podkreślam jeszcze raz, że pojedyncze sytuacje nie generują szkód, ale gdyby odżywiała się Pani produktami wysokoprzetworzonymi w głównym stopniu, wówczas byłoby to szkodliwe dla dziecka.
Proszę też pamietać o tym, że stres nie jest wskazany. Stres tak samo jak dieta, aktywność fizyczna, sen czy używki mają wpływ na zdrowie dziecka i Pani.
Życzę zatem zdrowia i pozdrawiam serdecznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można jeść z grilla w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogłam zarazić się jakaś groźną bakterią w ciąży? – odpowiada Dr n. med. Stefan Sobaniec
- Czy tiramisu zjedzone w ciąży zaszkodzi dziecku? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy kopnięcie prądem może mieć wpływ na zarodek, który jeszcze się nie zagnieździł? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy opary metalu mają wpływ na płód? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Konsekwencje zjedzenia nieświeżego ogórka w ciaży – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Starania o dziecko przy chorobie Leśniewskiego Crohna – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Stosowanie Urofuraginum przez męża a starania się dziecko – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy mogę starać się o dziecko po zażywaniu leku na chore gardło? – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Nudności i wymioty po zdrowych produktach w 9. tygodniu ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska