Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie,
Nie ma przeciwwskazań do jedzenia cytrusów, truskawek czy orzechów podczas ciąży, chyba że Pani źle je toleruje.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na truskawki, poziomki i pieczarki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy karmiąc piersią, mogę jeść truskawki? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Uczucie sztywności, ucisk w gardle - czy to jest alergia pokarmowa? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy na początku ciąży można jeść jogurty i serki? – odpowiada Mgr Katarzyna Pękala
- Co mogę spożywać w tej sytuacji? – odpowiada Mgr Anna Pujanek
- Jak objawia się alergia na cytrusy? – odpowiada Mgr Iwona Jakubiak
- Alergia u dziecka – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Przeciwwskazania do jedzenia czosnku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Uporczywe swędzenie nosa podczas jedzenia a alergia – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy w przypadku nietolerancji lub alergii na fasolę można jeść ciecierzycę? – odpowiada Ewa Zawidzka
artykuły
Food Detective - nietolerancja pokarmowa, test, działanie, testowane pokarmy, opinie
Nietolerancja pokarmowa to coraz poważniejszy prob
Najczęstsze alergie pokarmowe
Najczęściej występujące alergie pokarmowe Świąd,
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p