Zapytaj lekarza

7 4 0 , 1 2 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy martwić się zwiększonym fałdem karkowym w 22 tygodniu?

Witam,
wraz z żoną poszliśmy na wizytę „3D” w 22 tygodniu do innego lekarza niż prowadzący ciążę - myśleliśmy, że tylko po pamiątkę. Tymczasem lekarz zmierzył fałd karkowy i kość nosową - wyniki były lekko inne niż oczekiwał, np. fałd 6,3 mm, kość na granicy normy lub trochę poniżej.

Wyniki badania w 12 tygodniu były w normie (przezierność 1 mm, kość widoczna). W 25 tygodniu żona znalazła się w szpitalu (zagrożenie przedwczesnym porodem), gdzie pomiar fałdu wyszedł jeszcze większy, lekarka zrobiła to badanie po informacji o poprzedniej wizycie.
 
Dodam, że dziecko jest płci męskiej. Czy powinniśmy się liczyć ze zwiększonym prawdopodobieństwem np. Zespołu Downa? Lekarz prowadzący nas uspokaja, ale ponieważ żona się denerwuje, chciałbym zasięgnąć dodatkowej porady.
Czy to badanie w 22 tygodniu w ogóle powinno się wykonywać? W Internecie znalazłem sprzeczne informacje.
Pozdrawiam

MĘŻCZYZNA, 32 LAT ponad rok temu

Trójwymiarowe USG

Witam serdecznie!

Przezierność karkowa i obecność kości nosowej podczas pierwszego badania USG mającego miejsce między 11 a 14 tygodniem ciąży jest najważniejsze w celu oceny ryzyka wystąpienia wad wrodzonych, w tym zespołu Downa. Po tym czasie nie ma wskazań do dalszego oznaczania NT, gdyż wynik przestaje być miarodajny.
Niektóre ośrodki wyliczają fałd karkowy w tzw. badaniu połówkowym. Zasadniczo pomiar ten powinien być wykonany między 15 a 20 tygodniem ciąży. Jego wynik nie powinien przekraczać 6 cm. W późniejszej ciąży pomiar fałdu karkowego nie należy do łatwych i czasem ciężko go miarodajnie ocenić. Z tego powodu nie wyodrębniona została grupa kontrolna, do której można byłoby porównywać wyniki pacjentek. Nie ma zatem obiektywnych wskazań do oceny fałdu karkowego po 20 tygodniu, tym bardziej że jego wartości rosną wraz z dzieckiem.
Biorąc pod uwagę przedstawione przez Pana informacje, nie widzę powodu do niepokoju.

Pozdrawiam
 

Lekarz w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym im. prof. Witolda Orłowskiego w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy