Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Proszę o interpretację wyników badań pod kątem celiakii – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Interpretacja wyników IgA i anty-tGT – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co może oznaczać wynik badania przeciwciał? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Podejrzenie celiakii a wyniki badań serologicznych – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Wynik badania anty-tGT u dziecka do analizy – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wyniki badań w kierunku celiakii – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy na tej podstawie można zupełnie wykluczyć celiakię? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy te wyniki jednoznacznie świadczą o celiakii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Proszę o interpretację wyników badań na przeciwciała – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wyniki badań przeciwciał a celiakia – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Serologia - badania serologiczne i konflikt serologiczny
Serologia, nauka o reakcjach antygenu z przeciwcia
Zwiększa ryzyko raka jelita cienkiego i zaburzeń psychicznych. "Straszne konsekwencje"
Prof. Stachowska dzieli się historią swojego pacje