Czy mogę z tym trądzikiem pracować przy mrożonkach?

Od ponad roku mam trądzik, lekarz dermatolog nie widzi tam podejrzenia gronkowca. Na codzień pracuję w fabryce mrożonek więc mam obawy o moje zmiany skórne. Nie są one wielkie, kilka białych wyprysków, które są drobne może czasami pękają ale nie obficie, wydzielina nie ścieka mi po twarzy może robi się mały strupek. Czy taka sytuacja jest przeciwwskazaniem do pracy na produkcji gdzie mam kontakt z surową żywnością? Nikt nie zwracał uwagi na mój trądzik, a niczym go nie zakrywam, nie pytałam lekarza medycyny pracy bezpośrednio ale mój trądzik też był widoczny.
KOBIETA, 19 LAT 4 miesiące temu

Przy opisie zmian, które Pani podaje, kilka drobnych białych wyprysków, czasem z małym strupkiem, bez obfitego sączenia i bez potwierdzonego zakażenia gronkowcem – nie ma podstaw, aby traktować trądzik jako przeciwwskazanie do pracy przy produkcji żywności, w tym przy mrożonkach. Trądzik pospolity nie jest chorobą zakaźną, a przestrzeganie zasad higieny w pracy (czysta odzież ochronna, nakrycie głowy, mycie i dezynfekcja rąk, unikanie dotykania twarzy) minimalizuje ryzyko zanieczyszczenia żywności. Wyjątkiem byłyby rozległe, sączące się zmiany lub potwierdzone bakteryjne zakażenie skóry, które wymagałoby czasowego odsunięcia od pracy, ale w Pani przypadku dermatolog takiego podejrzenia nie ma. Warto jednak wspomnieć o tym lekarzowi medycyny pracy, aby obejrzał zmiany i potwierdził brak przeciwwskazań. Dodatkowo, aby poprawić stan skóry, warto stosować delikatne oczyszczanie twarzy łagodnym żelem bez alkoholu, unikać drażniących peelingów i wyciskania zmian, a po myciu twarzy nakładać lekki krem nawilżający lub preparaty zalecone przez np; kosmetologa. Jeśli zmiany się nasilą, pojawią się większe ogniska zapalne lub wyraźne sączenie, dobrze jest ponownie skonsultować się z lekarzem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty