Czy mogła wystąpić alergia po spożyciu tajskiej potrawy?

Witam. Wczoraj zjadłam jakieś danie tajskie na szybko ze sklepu i w momencie kiedy jadłam, pisało, że produkt może zawierać wodorek siarki i siarczyny. Dziś rano zauważyłam na moich obu rękach czerwone swędzące i bolące plamki na palcach i opuszkach. Niektóre mają płyn w środku. Czy to może być jakaś reakcja alergiczna? Dodam, że moja siostra też to ma tylko zaraz po mnie to dostała. Czy to coś poważnego? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty