Co może jeść półroczne dziecko z alergią?

Witam! Historia choroby mojego synka zaczęła się kiedy mój synek miał skończone 3 tygodnie. Zaczęło się od małych drobnych krostek na policzkach, które po pewnym czasie zmieniły się w szorstkie place (dodam, że te place występują tylko na policzkach), te place są takie szorstkie jak tarka. Synek pije mleczko Bebilon pepti od ok. 2 tygodnia życia. Lekarz stwierdził alergię na gluten, smarowałam policzki różnymi preparatami przepisanymi przez pediatrę, takimi jak Elosone, maść z witaminami A, E i cholesterolem - to pomagało, ale nie na długo. Gdy ja odstawiłam leki, zaczęłam znowu karmić piersią, ale dodatkowo podawałam dziecku butelkę, wtedy gdy zjadłam coś co zawierało nabiał objawy się nasilały, oczywiście odstawiałam pokarmy, które mogły być alergenem dla syna. Teraz gdy syn ma 6 miesięcy stopniowo zaczęłam wprowadzać posiłki do diety synka. Gdy podałam dziecku startą marchewkę lub marchewkę ze słoiczka policzki znowu zrobiły się czerwone i szorstkie, a na dodatek synek dostał drobnych krostek na ciele. Czyto możliwe, że to alergia? Jeśli tak to co mogę podawać dziecku do jedzenia?

KOBIETA ponad rok temu

Witam serdecznie!

Skóra dziecka jest bardzo wrażliwa. Jeżeli lekarz który miał możliwość obejrzenia opisywanych przez Panią zmian stwierdził, ża mają one podłoże alergiczne, to prawdopodobnie taka właśnie jest przyczyna objawów.
U małych alergików pokarmy należy wprowadzać bardzo wolno z odstępem pomiędzy nowymi produktami. W tym wypadku mogło dojść do alergii po wprowadzeniu nowego produktu, powodem mogła być również reakcja na stosowane kosmetyki do pielęgnacji czy higieny, lub produkt  który Pani zjadła. Najlepiej aby dalszy sposób rozszerzania diety skonsultować z pediatrą, który będzie miał możliwość badania maluszka i dokładnego zebrania wywiadu. 

Pozdrawiam
 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty