Czy picie drożdży jest szkodliwe?

Witam serdecznie. Mam na imię Julka i mam 19 lat. Od zawsze mam słabe włosy a ostatnio zaczęły mi wypadać i dodatkowo męczy mnie jeszcze łupież. Fryzjerka mi powiedziała że picie drożdży bardzo wzmacnia włosy, że sa wtedy lśniące i nie wypadają. Dlatego chciałam się spytac czy przypadkiem picie drożdży nie jest szkodliwe? Czytałam by najpierw 'zabić' drożdże a później dopiero wypić (przepis : 1/4 kostki drożdży rozpuścić w gorącej wodzie gotowanej, gdy przestygnie można wypić). Czy to w jakiś sposób może zaszkodzić ? Czy można pić drożdże gdy ma się łupież? Z góry bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Picie drozdży nie jest szkodliwe ( oczywiście zalecam umiar), przy czym drozdże rodzaju Saccharomyces cerevisiae nie powodują łupieżu ani kandydozy. Pozdrawiam.

0
Magdalena Mroczek
83 poziom zaufania

Saccharomyces cerevise jest najpopularniejszym gatunkiem drożdży spożywczych. Drożdże piekarnicze (Saccharomyces cerevisiae) są jednokomórkowymi grzybami, występującymi w warunkach naturalnych we wszystkich środowiskach zawierających węglowodan. Zawierają wiele witamin z grupy B. Poza tym Saccharomyces cerevise są bogatym źródłem witamin witaminy A, C oraz licznych mikroelementów, które to poprawiają koloryt cery, zapobiegając zaskórnikom i redukując nadmiar sebum. Ponadto korzystnie wpływają na stan paznokci. Drożdże są także bogatym źródłem kwasu pantotenowego, błędnie utożsamianego z witaminą B5, będącą mieszaniną następujących związków chemicznych: kwasu pantotenowego, panteiny (pochodnej kwasu pantotenowego), pantenolu (należącego do grupy alkoholi, niewystępującego w przyrodzie, ale aktywnego biologicznie dla zwierząt) oraz koenzymu A (aktywnej biologicznie formy kwasu pantotenowego). Kwas pantotenowy jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów; przyspiesza gojenie ran, bierze udział w wytwarzaniu tłuszczów, cholesterolu, hormonów i neuroprzekaźników, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów. Objawami jego niedoboru są zaburzenia układu nerwowego, omdlenia, wypadanie włosów, przedwczesna siwizna, łysienie, zmiany skórne i obstrukcja.
Ponadto drożdże zawierają witaminy: B1, B2, B6, PP, kwas foliowy i inozytol.
Obecny w drożdżach cynk jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu glukozy i poziomu cukru we krwi.

Drożdże dostępne są również w tabletkach i ewentualnie w takiej formie zaleca się ich przyjmowanie. Nie udowodniono w badaniach naukowych leczniczego działania tzw. drożdży z kostki. Mogą mieć one działanie alergizujące, a ponadto wywoływać uczuci pełności i wzdęcia. Jeśli już je Pani spożywa to powinny one być martwe czyli zalane wrzątkiem. Drożdże można kupić w aptece w postaci tabletek i ewentualnie w takiej formie zaleca się ich spożywanie.

Piecie drożdży nie powinno zaszkodzić, chociaż dostępne są w aptekach lepiej zbilansowane suplementy diety. Jeśli pojawią się skutki uboczne tj. wzdęcia czy reakcja alergiczna, proszę natychmiast odstawić drożdże.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty