Jest bezpieczne. Drożdże znane są z wysokiej zawartości witamin z grupy B, w szczególności ryboflawiny (B2) oraz kwasu foliowego (B9).
Drożdże są również bogatym źródłem licznych mikro i makro składników. Dostarczają sód, potas – pierwiastki regulujące ciśnienie krwi, ponadto wapń, fosfor, które wzmacniają strukturę kości, magnez pomagający walczyć ze stresem, żelazo dla chorych na anemię oraz cynk szczególnie ważny w diecie mężczyzn, gdyż zapobiega prostacie i mangan.
Drożdże nie wywołują grzybicy, zatem można je bez obaw stosować przez 3 miesiące i zrobić 1 miesięczną przerwę.
Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy codzienne picie drożdży jest bezpieczne? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Bezpieczeństwo jedzenia drożdży – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy picie drożdży jest szkodliwe? – odpowiada Dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa
- Spożywanie drożdży a grzybica paznokci – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Picie drożdży a zdrowie – odpowiada Mgr Jolanta Gajda
- Czy nie mogę jeść chleba na drożdżach? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jaka ilość kawy jest bezpieczna dla zdrowia? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Wpływ regularnego picia drożdży na stan włosów – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak powinna odżywiać się osoba w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy to prawda, że należy pić herbatę do posiłku? – odpowiada Mgr Paula Łysakowska
artykuły
Niedobór witamin z grupy B - charakterystyka witamin z grupy B, objawy niedoboru, źródła
Niedobór witamin z grupy B znacząco zwiększa ryzyk
Składniki mineralne (mikroelementy i makroelementy). Rola składników mineralnych.
Składniki mineralne są związkami egzogennymi. Ozna
8 najlepszych przekąsek dla cukrzyków
Cukrzyca to nie wyrok Osoby ze zdiagnozowaną cukrz