Tak, pieczywo ziarniste jest zdrowe i może ono stanowić element prawidłowo zbilansowanego żywienia.
Orzechy i nasiona mogą być pieczone. Jednak należy pamiętać, że proces obróbki termicznej przyczynia się dochodzi do start witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tj. A, D, E i K.
Dietetyk, mgr Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado
Obróbka termiczna wiąże się z utratą witamin. Zasada ta dotyczy także orzechów.
Co do pieczywa to oczywiście to z ziarnami jest bardziej wartościowe - dostarcza złożonych węglowodanów, dłużej trawionych przez organizm, witamin z grupy B, przynajmniej 5 razy więcej minerałów niż białe pieczywo, a do tego przeciwutleniacze i błonnik.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mając toksoplazmozę ujemną można jeśc parówki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie trzeba robić przerwy w braniu Osteovitu? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czym można zastąpić pieczywo białe i ziarniste? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaki jest powód zmniejszenia cukru po wypiciu piwa? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy twaróg kupowany w plastikowych opakowaniach jest niezdrowy? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy można stosować kurkumę w chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy stosowanie białka negatywnie wpływa na libido? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy podczas zapalenia trzustki może pojawić się ból? – odpowiada Mgr Marianna Hall