Alkohol wpływa na glikemię, zarówno u osób zdrowych jak i chorych na cukrzycę.
Alkohol hamuje proces uwalniania glukozy z wątroby. Zmniejsza również produkcję kortyzolu i hormonu wzrostu, które mają za zadanie chronić nas przed niedocukrzeniem. Taki wpływ alkoholu będzie utrzymywał się dopóki wątroba całkowicie go nie rozłoży. Bardzo istotne jest spożycie prawidłowo zbilansowanego posiłku przez wypiciem alkoholu.
Pozdrawiam,
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)
Alkohol wstrzymuje wyrzut glukozy do krwi z wątroby, stąd niskie stężenie cukru.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie trzeba robić przerwy w braniu Osteovitu? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy niedocukrzenie może powodować tycie? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę stosować podczas anemii złośliwej? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy można stosować kurkumę w chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy twaróg kupowany w plastikowych opakowaniach jest niezdrowy? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Co może być powodem podwyższonego cukru i jak sobie z tym poradzić? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy osoba pijąca duża ilość kawy powinna stosować magnez i witaminę D3? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Po co stosuje się żywienie medyczne? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy podczas zapalenia trzustki może pojawić się ból? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy jeżeli zrezygnuje tylko ze słodyczy, cukru, owoców i napojów czy to wystarczy i będzie wszystko w normie? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński