Jaki jest powód zmniejszenia cukru po wypiciu piwa?

Po wypiciu 3 piw mój cukier spada zawsze po niżej 80 , jestem zdrowy nie choruje na cukrzycę ,ale mierzę sobie glukometrem nieraz,a piwo niby podwyższa cukier , dla czego u mnie maleję ?
MĘŻCZYZNA, 30 LAT ponad rok temu

Alkohol wpływa na glikemię, zarówno u osób zdrowych jak i chorych na cukrzycę.
Alkohol hamuje proces uwalniania glukozy z wątroby. Zmniejsza również produkcję kortyzolu i hormonu wzrostu, które mają za zadanie chronić nas przed niedocukrzeniem. Taki wpływ alkoholu będzie utrzymywał się dopóki wątroba całkowicie go nie rozłoży. Bardzo istotne jest spożycie prawidłowo zbilansowanego posiłku przez wypiciem alkoholu.

Pozdrawiam,
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty