Dieta powinna być indywidualnie ułożona - na podstawie wywiadu żywieniowo-chorobowego oraz aktualnych wyników badań. Tym samym zachęcam do konsultacji np. drogą online.
Zalecane będą różnorakie produkty bogate w wit. B12, żelazo, foliany.
Pozdrawiam
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)
W codziennej diecie powinno się zadbać o wartościowe białko pochodzenia zwierzęcego. Tylko w produktach zwierzęcych występują znaczące ilości witaminy B12 i kwasu foliowego. Najwięcej ich zawiera wątroba, zwłaszcza wieprzowa. Dość duże ilości występują także w żółtku jajach kurzych oraz w czerwonym mięsie, serze żółtym, twarogu, serze pleśniowym czy mleku.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie trzeba robić przerwy w braniu Osteovitu? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaki jest powód zmniejszenia cukru po wypiciu piwa? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy można stosować kurkumę w chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką stosować dietę po laparoskopii? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaką stosować dietę przy wodobrzuszu, marskości wątroby i cukrzycy? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy podczas zapalenia trzustki może pojawić się ból? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Po co stosuje się żywienie medyczne? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę stosować przy RZS? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę stosować przy raku kątnicy? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Niedobór witamin z grupy B - charakterystyka witamin z grupy B, objawy niedoboru, źródła
Niedobór witamin z grupy B znacząco zwiększa ryzyk
Niedobór witaminy D i B12 może przypominać objawy depresji
Farmaceuci biją na alarm: chroniczny niedobór wita
Objawy mogą wskazywać na chorobę Parkinsona. Przyczyną jest niedobór jednej z witamin
Trudna w suplementacji - wiele zależy od stanu nas