Anemia

Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.

Dieta powinna być indywidualnie ułożona - na podstawie wywiadu żywieniowo-chorobowego oraz aktualnych wyników badań. Tym samym zachęcam do konsultacji np. drogą online.
Zalecane będą różnorakie produkty bogate w wit. B12, żelazo, foliany.

Pozdrawiam
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)

0

W codziennej diecie powinno się zadbać o wartościowe białko pochodzenia zwierzęcego. Tylko w produktach zwierzęcych występują znaczące ilości witaminy B12 i kwasu foliowego. Najwięcej ich zawiera wątroba, zwłaszcza wieprzowa. Dość duże ilości występują także w żółtku jajach kurzych oraz w czerwonym mięsie, serze żółtym, twarogu, serze pleśniowym czy mleku.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty