Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
tak może być. aczkolwiek odradzam spożywanie takich ilości witC z uwagi na ryzyko kamicy
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kamica szczawianowo-wapniowa a żurawina i witamina C – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy witaminę C można przyjmować w okresie letnim? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy można łączyć Cefuroksym i witaminę C? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy mogę stosować duże witaminy C celem zwiększenia regeneracji? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Kiedy dochodzi do przedawkowania witaminą C? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy cierpię na uzależnienie od witaminy C? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy witamina C zaburzyła antykoncepcję? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można przedawkować syntetyczną witaminę C? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak na organizm działa witamina C? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy należy całkowicie zrezygnować z produktów zawierających witaminę C? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga