Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jeżeli reakcja anafilaktyczna faktycznie była po zinnacie, to nie ma czego potwierdzać. Prawdopodobnie cała grupa antybiotyków B-latkamowych będzie powodowała podobne efekty. Zawsze proszę o tym mówić lekarzom. Co do innych antybiotyków trudno powiedziec.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Testy na penicylinę – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wstrząs anafilaktyczny po penicylinie a spożywanie serów pleśniowych – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak radzić sobie z uczuleniem na penicyliny? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy osoba uczulona na penicylinę może brać antybiotyk Duomox? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Czy przepisany lek wywoła alergię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy możliwy jest szok anafilaktyczny po antybiotyku? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- 36 tydzien ciąży a paciorkowiec – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy możliwe są reakcje krzyżowe penicyliny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy alergia pokarmowa może pojawić się w każdym wieku? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jaką grupę stanowią te antybiotyki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie