Zapytaj lekarza

1 , 0 3 5 , 5 6 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy takie wyniki badań cholesterolu u 31-latki są prawidłowe?

Witam, dostałam wyniki badań cholesterolu i nie jestem pewna czy dobrze odczytuję wynik jako zły w dwóch przypadkach. Cholesterol całkowity 146,50 (min 115,00 - 190,00max) Cholesterol HDL 54,30 (> 45/dl zgodnie z zaleceniami PTK i PTDL) Cholesterol nie-HDL 92,20 mg/dl gdzuiiue normy to: <100 mg/dl - dla osób z bardzo dużym ryzykiem zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej <130 mg/dl - dla osób z dużym ryzykiem <145 - dla osób zdrowych oraz z małym i umiarkowanym ryzykiem Cholesterol LDL 75,70 mg/dl: Zgodnie z zaleceniami PTK i PTDL <115 mg/dl - u osób zdrowych oraz z umiarkowanym lub małym ryzykiem sercowo-naczyniowym <100 mg/dl u osób z dużym ryzykiem <70 mg/dl u osób z bardzo dużym ryzykiem, po zawale serca i udarze mózgu Triuglicerydy 82,50 na max 150,00mg/dl. 28 lutego mam wizytę u swego endokrynologa jednak wyniki nieHDL i LDL wyjdaje mi się, ze chyba nic dobrego nie oznaczają a ćwiczę dużo kardo i zastanawiam się czy to mogę robić do wizyty, czy powinnam się czegoś wystrzegać? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Badanie cholesterolu

Badanie cholesterolu pozwala ustalić stopień ryzyka chorób układu sercowo ? naczyniowego. Dr Piotr Gryglas, kardiolog, informuje, jakie działania należy podjąć, aby podczas poddawania się temu badaniu, uzyskany wynik był rzeczywisty.

Wyniki są w normie.

Specjalista chorób wewnętrznych i diabetolog. Pracuje w Centrum Badań Klinicznych PI-House w Gdańsku i Spółdzielni Lekarskiej w Gdyni.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Ważne tematy