Zapytaj lekarza

7 4 2 , 5 6 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy takie wyniki morfologii to powód do niepokoju?

Dzień dobry Mam takie wyniki morfologii Nazwa Jednostka Wartość Normy WBC tys./ul 4.8 4.0 - 10.0 LYM tys./ul 2.33 0.80 - 4.00 MON tys./ul 0.40 0.12 - 1.20 NEU tys./ul 1.95 [-] 2.00 - 7.00 BAS tys./ul 0.02 0.00 - 0.10 EOS tys./ul 0.2 0.0 - 0.5 LYM% % 48.0 [ ] 20.0 - 40.0 MON% % 8.3 3.0 - 12.0 NEU% % 40.1 [-] 50.0 - 70.0 BAS% % 0.5 0.0 - 1.0 EOS% % 3.1 0.5 - 5.0 RBC mln/ul 5.47 4.00 - 5.50 HGB g/dl 16.2 [ ] 12.0 - 16.0 HCT % 45.5 40.0 - 54.0 MCV fl 83 80 - 100 MCH pg 29.6 27.0 - 34.0 MCHC g/dl 35.6 32.0 - 36.0 RDW % 10.5 [-] 11.0 - 16.0 PLT tys/ul 229 100 - 300 MPV fl 9.0 6.5 - 12.0 PCT % 0.206 0.108 - 0.282 PDW % 16.0 9.0 - 17.0 OB mm/h 4/8 3 - 8 po 1 godz. 5 - 18 po 2 godz. CRP 1,3 Martwią mnie wartości LYM% i NEU% oraz poziom NEU. Ostatnio morfologię robiłem 6 miesięcy temu i poziomy LYM% i NEU% również nie były w normie (mniej więcej w tych samych wartościach), a poziom NEU był w normie. 10 dni temu przyjąłem szczepionkę przeciwko WZW B. Ostatnio nie miałem raczej infekcji. Czy są powody do niepokoju? Z góry dziękuję za odpowiedź.
MĘŻCZYZNA, 36 LAT ponad rok temu

Badania krwi - trombocyty

Czy wiesz jakie funkcje pełni żelazo w twoim organizmie? Dowiedz się tego oraz sprawdź stężenie żelaza w twoim organizmie robiąc badanie krwi - lek. Łukasz Kowalski wyjaśni wszelkie szczegóły.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy