Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie powinno się spożywać takich produktów.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy moje wyniki wskazują na to, że nie mogę spożywać produktów mlecznych? – odpowiada Lek. Beata Wańczyk-Dręczewska
- Co można jeść z nabiału przy takiej alergii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wpływ mleka na wzrost – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Co jeść przy uczuleniu na żyto? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy takie swędzenie skóry może oznaczać, że mam alergię na mleko? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Uczulenie na orzechy aromaty smakowe – odpowiada Piotr Pilarski
- Jakich produktów unikać przy alergii na nikiel? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Łojotokowe zapalenie skóry a stosowanie leków – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Spożywanie mleka przez osoby dorosłe – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Alergia pokarmowa na większość produktów żywnościowych – odpowiada Mgr Anna Pietrasz
artykuły
Alergia na mleko krowie - nietolerancja kazeiny, alergia na mleko, ból brzucha po mleku, wzdęcia po wypiciu mleka, kazeina, laktoza, białko mleka krowiego
Alergia na krowie mleko to rodzaj alergii pokarmow
Przyczyny i objawy alergii pokarmowej
Alergia pokarmowa występuje, gdy układ odpornościo
Alergia na nikiel - objawy, gdzie znajduje się nikiel, rozpoznanie, leczenie
Alergia na nikiel dzieli się na kontaktową i pokar