Czy to stan przedcukrzycowy i co z nim robić?
Witam. Jestem kobietą, mam 33 lata i Hashimoto leczone N***. Jestem osobą szczupłą (BMI 20) i dużo się ruszam. Ostatnio wyskoczył mi poziom glukozy na czczo 112 i 107 mg. Test obciążenia glukozą wyszedł 120 po dwóch godzinach. Wszystkie pomiary były przeprowadzanie glukometrem. Endokrynolog powiedział, że zważywszy mój wiek i masę ciała, te wyniki są niepokojące (także glikemia po dwóch godzinach, mimo że w normie) i kazał przejść na dietę niskoglikemiczną. Problem polega na tym, że ja na takiej diecie jestem z zamiłowania od dwóch lat. Nie jadam słodyczy, ziemniaków i białej mąki, dodatkowo jestem wegetarianką i nie bardzo wiem, co jeszcze mogłabym zmienić. Owoców też prawie nie jadam, głównie warzywa, strączkowe, produkty białkowe i czasem chleb z pełnego przemiału. Z punktu widzenia trybu życia i konstytucji cielesnej jestem ostatnią osobą, która powinna mieć problem z glukozą. Czy to możliwe, że taka glikemia związana jest z nieustabilizowaną pracą hormonów tarczycy i związanymi z tym zakłóceniami metabolicznymi (poziomy wolnych hormonów mam nadal niskie)? Dziękuję za odpowiedź.