Czy wielokrotna ekspozycja na alergen w ciagu krótkiego czasu moze byc niebezpieczna dla zdrowia/zycia?
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Opisana sytuacja może wpływać niekorzystnie. Należy unikać ekspozycji na alergeny bez zabezpieczenia lekowego.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy ta pokrzywka może być wywołana kontaktem z silnym alergenem? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Jakie alergeny znajdują się w serach? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Panel alergenów pokarmowych i panel alergenów inhalacyjnych – odpowiada Dr n. med. Irena Markiewicz-Bendkowska
- Czy w kontakcie z alergenem organizm walczy sam z alergią? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Testy alergologiczne i alergeny – odpowiada Magdalena Mroczek
- Uczulenie na pyłki traw i nowe uczulające alergeny – odpowiada Magdalena Mroczek
- Stosowanie Doxycykliny a ekspozycja na słońce – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy alergia przy baraku kontaktu z alergenem mija? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy praca w bliskiej odleglości od alergenu moze szkodzić? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Testy inhalacyjne na alergeny wziewne – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski