Czy wielokrotna ekspozycja na alergen w ciągu krótkiego czasu może być niebezpieczna dla zdrowia?

Czy wielokrotna ekspozycja na alergen w ciagu krótkiego czasu moze byc niebezpieczna dla zdrowia/zycia?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Jacek Ławnicki
82 poziom zaufania

Witam!
Opisana sytuacja może wpływać niekorzystnie. Należy unikać ekspozycji na alergeny bez zabezpieczenia lekowego.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty