Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Dzień dobry, nieodpowiednia dieta nie jest bezpośrednią przyczyną, która może mieć wpływ na rozwój białaczki czy chłoniaka, a jedynie może ona osłabić organizm i wpłynąć negatywnie na jego układ odpornościowy.

Czynnikami ryzyka białaczki są: wirusy onkogenne, czynniki warunkowane genetycznie, narażenie na związki chemiczne, np. pochodne benzenu, promieniowanie jonizujące, leki jak chloramfenikol, palenie papierosów.

Natomiast przyczynami chłoniaka mogą być: również predyspozycje genetyczne, narażenie na infekcje bakteryjne i wirusowe, pestycydy i inne niebezpieczne substancje, jak np. azbest, skrajnie niska odporność, chemio- i radioterapie, otyłość.

Zachęcamy także do zapoznania się z artykułami o podobnej tematyce:

https://portal.abczdrowie.pl/objawy-bialaczki-bialaczka-szpikowa-bialaczka-limfoblastyczna-bialaczka-dziecieca

https://portal.abczdrowie.pl/diagnostyka-bialaczek

https://portal.abczdrowie.pl/rozpoznawanie-chloniakow-nieziarniczych

https://portal.abczdrowie.pl/bialaczka-a-chloniak

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.


0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty