Dieta dla 12-letniej córki

Witam jak schudnąć 2 kg. Tylko dieta ma być dla mojej 12-letniej córki nie dla mnie.
KOBIETA, 41 LAT ponad rok temu

W tym wieku dziewczynki stają się powoli coraz bardziej wrażliwe na punkcie swojego wyglądu. Dlatego bardzo ważne jest to aby nie dopuścić do tego żeby odchudzanie stało się ich obsesją. Może to powodować w późniejszych latach choroby takie jak anoreksja czy bulimia.

Dzieci powinny chudnąć dzięki ograniczaniu fast food'ów, słodkich napojów gazowanych, przetworzonego jedzenia, słodyczy, przekąsek typu chipsy, paluszki.

Warto zadbać o to aby córka jadła regularnie posiłki, które obfitują w owoce, warzywa, chude mięso (drób), pełnoziarniste produkty (razowy chleb, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron), kasze, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, bób).

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl

0

Witam.
Pani córka znajduje się w okresie dojrzewania i z m.in. z tego względu nie powinna się odchudzać. Można jednak zadbać o jej prawidłowe nawyki żywieniowe. Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących dzieci i młodzieży.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry.
4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone.
11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Dziecko powinno pić dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13. Zdrowie osoby dorosłej w dużym stopniu zależy od prawidłowego rozwoju fizycznego w dzieciństwie, dlatego zadbaj o aktywność fizyczną swojego dziecka.

Zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty